Çelik İhracatçılar Birliği Başkanı Namık Ekinci, hammadde ihtiyacının yüzde 74'ünü hurdadan, yüzde 24'nü cevherden sağlayan sektörün hurda ihtiyacının karşılanması için Türkiye'de İzmir dışında gemi söküm tersanelerinin kurulmasını istedi. Devletin bu konuyu teşvik kapsamına almasını isteyen Ekinci, "Şu anda Türkiye'de sadece İzmir bölgesinde söküm yapılıyor. Bangladeş ve Hindistan gibi ülkeler ucuz işçilik maliyetlerinden dolayı bu işte çok öne çıktılar. Türkiye'de özellikle İskenderun gibi bölgelerde bu işe özel teşvik sistemiyle düşük ücretlendirme yapılabilir. Böylece gemi söküm işi Türkiye'ye çekilebilir. İthal edilen 21 milyon tonluk hurdanın yüzde 20-25'i buradan karşılanabilir" diye konuştu.

Ayrıca yurtiçi hurda arzının artırılması için trafikte bulunan araç yaşının AB standartlarına uygun şekilde düzenlenmesini öneren Ekinci, böylece sektörün Avrupa ve ABD gibi ülkelere ihracatta pazarlık şansının artacağını söyledi.

"TRP payı kaldırılmalı"

Cevherde ise Türkiye'de yer altı kaynaklarının tenörünün düşük olduğunu, tenörü yükseltecek yatırımların ise ancak devlet desteği ile olabileceğini dile getiren Ekinci, "Madencilik yatırımlarının daha da ileri düzeyde 5. Bölge destekleri kapsamında ele alınacak olması sektörümüz açısından büyük önem taşıyan demir cevheri çıkarma ve tenör yükseltme yatırımlarının, ayrıca diğer bir önemli girdi kalemi olan ferroalyaj yatırımlarının önünü açacaktır" yorumunu yaptı. Ekinci, bunlara ek olarak, doğrudan yatırım alanına gitmemekle birlikte sektörde faaliyet gösteren mevcut tesislerin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü kısıtlayan çevre katkı payı, enerji üzerindeki TRT, BTV, ETV kesintileri ve ithalattaki KKDF gibi suni yüklerin kaldırılmasının da sektörün gelişimi ve ihracatının artırılması yönünde dikkate alınmasını istedi.

Avrupa'da tesis almak yerine Afrika'da tesis kuruyorlar

Türkiye Çelik İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Serdar Koçtürk, Almanya'da demir çelik sektörü de dahil olmak üzere birçok satılık tesis olduğunu belirterek artık firmaların Avrupa'dan çok Kuzey ve Doğu Afrika'da çalışmayı tercih ettiğini söyledi. Sektördeki firmaların artık Fas, Tunus, Cezayir gibi ülkelerde ark ocakları ve haddeleme tesisleri kurduklarını anlatan Koçtürk, "Çünkü Cezayir'de hammadde sıkıntısı yok. Enerji kaynakları var ve ithalatçı bir ülke. Sahili de olunca bu ülkedeki fazla kapasite ihraç edilebiliyor" dedi.

Editör: TE Bilişim