Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği; gemilerin baştankara olması için yapılması gereken işlem ve kontrollerin uzamasından şikayetçi.

Dernek, halen Ege'de hüküm süren şiddetli fırtına nedeniyle söküm için gelen ve gerekli kontroller için demirde bekleyen gemilerin sürüklenmesi üzerine bir açıklama yaptı.

Derneğin açıklaması şöyle:

''22.05.2013 Tarihinden itibaren Çevre Şehircilik Bakanlığı uygulamaları gereği geri dönüşüm için bölgeye gelen hurda gemilerin demir yerinde ilgili makamların kontrollerinin yapılması ve kontrol sonuçlarının Çevre Bakanlığına ulaştırılması sonucunda, ilgili firma sahasına baştankara olma izini alınabilmektedir.

Bu uygulama ile,gemilerin izin süreçlerindeki beklemelerinde  günümüze kadar birçok sorun yaşanmış, hurda gemilerin son seferleri olması itibariyle,uzun süre demirde bekletilmeleri personel –armatör ve gemi geri dönüşüm firmalarımızı  etkileyen birçok sorunun yaşanmasına sebebiyet vermiştir.

Yaklaşan kış mevsimi dikkate alınarak, bölgeye gelen hurda gemilerin uzun süre demirde beklemelerinin denizde can –mal ve çevre emniyetini tehlikeye düşürme riskleri bağlı olunan Bakanlıklara derneğimizce yazılı olarak iletilmiştir.

Halen, Çandarlı körfezinde kuzey doğu yönünden bofor olarak 8 -10 kuvvetinde  (saatte   80 km) fırtına mevcuttur. Fırtına şeklinde esen rüzgârların önümüzdeki saatlerde hızını 100 km ye kadar çıkarması beklenmektedir.

Çandarlı körfezinde  bürokratik ve yasal  işlemler nedeniyle demirli halde bulunan TWINS MJ –CASTOR ve ECOLE   gemileri demir tarama suretiyle sürüklenmişlerdir.  TWINS MJ Ilıca burnu güneyindeki kayalık alana, CASTOR gemisi Aliağa limanı içine ve   ECOLE  gemisi arka plajlar bölgesinde karaya  oturmuştur.

30.11.2013 tarihinde geri dönüşüm maksadıyla bölgemize gelen İNCEGÜL-IRIDA – SYN MIZAR – SAGUENAY-AL HADI  isimli gemilerin  açıkta kontrolleri için beklemektedir. Bu gemilerde aynı risklerle karşı karşıyadır.

03.11.2013 tarihinde kontrol ve yanaşma izni için bekleyen gemilerin yasal kontrolleri için kurulan heyetin gemiye ulaşmaları mümkün olmamıştır. Kontrol ve yanaşma izinleri için bekleyen gemiler ağır deniz şartları nedeniyle, demir taramakta mevki muhafazasında zorluklar yaşamaktadır. Bu gemilerinde aynı akıbete uğrama riskleri yüksek gözükmektedir.

 İstenmeyen olayların yaşanmaması adına, yetkililerin halihazır uygulamayı yeniden değerlendirmeleri, gemilerin ilk kontrollerini müteakip gemi geri dönüşüm tesislerinde ivedilikle baştankara ettirilerek  emniyetlerinin  alınması gerekmektedir.''

Editör: TE Bilişim