“Gemilerin Sigortalandırılmasına İlişkin Yönetmelik” hakkındaki toplantı Denizcilik Müsteşarlığı Katip Çelebi toplantı salonunda 16.02.2011 tarihinde yapıldı.

1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren liman tesislerimizde uygulanmaya başlayacak olan söz konusu yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin değerlendirme ve hazırlık amaçlı toplantı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü başkanlığında İstanbul, İzmir, Samsun ve Çanakkale Liman Başkanları ile Bölge Müdürlüklerinden liman başkanları ve uzmanların yanı sıra sektör temsilcilerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.

Yönetmeliğin amacı; Türk deniz yetki alanında bulunan liman tesislerine gelen veya bu liman tesislerinden ayrılan 300 GT ve üzeri tüm gemilerin deniz alacaklarına ilişkin sigortalandırılması ile ilgili yükümlülükler ve denetimlere yönelik usul ve esasları belirlemektir. Bu yönetmelik ile liman tesislerimize gelen gemilerin, 1976 Konvansiyonu ve 1996 Protokolü çerçevesinde sınırlandırmaya bağlı olarak deniz alacaklarını kapsayan geçerli bir koruma ve tazmin sigortasına sahip olmaları zorunlu hale gelmiştir.

Toplantı esnasında, gemilerde bulunan sigorta poliçelerinin denetimleri ile denetimler esnasında oluşabilecek şüphelere karşı poliçe geçerliliklerinin teyidi konusunda görüş alış verişinde bulunulmuş ve koruma ve tazmin (P&I) sigorta kulüp ve sigortacılarının temsilciliklerini yapan muhabir firmalar üzerinden gemilere ait poliçelerin teyit edilmesi için idare ile muhabir firmalar arasındaki ilişki ve işbirliğinin arttırılması gerektiği yönünde karar alındı.

Editör: TE Bilişim