Seminerde Gedik Holding CEO’su Dr. Mustafa Koçak’ın “Artık Gerilme ve Distorsiyon” konulu sunumunun ardından GTM Satış Ve Pazarlama Müdürü Umut Gündoğdu “Tahribatsız Muayene Yöntemleri”, GEV Eğitim Koordinatörü Mustafa Tümer ise “Gemi İnşa Sektöründe Kaynakta Uygulamasında Temel Hatalar” konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş etkinlikle ilgili değerlendirmesinde “Gemi inşa firmalarımızın bu alanda dünyanın önde gelen firmaları arasına girmesi ve ihracatlarını artırması için bu tür seminerlere ihtiyaç var. Genel Müdürlük olarak eğitim konusuna çok önem veriyoruz. Gemi Mühendisleri Odası’nda da görüşümüzü dile getirdik ve böyle bir organizasyonun düzenlenmesine önayak olduk. “Yerlileştirme” adlı bir komisyon oluşturduk. Özellikle gemi inşaya yönelik yerli üretimi teşvik etmek istiyoruz. Daha önce Gedik Holding’in TERMO vana ve hassas döküm çözümleri konusunda komisyon üyelerimizi bilgilendirdik. Bu seferde kaynak konusunda böyle bir girişimde bulunmak istedik. Arkasından farklı ihtisas konularında seminerler düzenlenmesini sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kolay ise “Bu tür eğitimler sektör çalışanlarının ufkunu genişletiyor. Sektörümüz kaynak mühendislerine büyük ölçüde ihtiyaç duyuyor. Daha önceleri karşılaştığımız hataları montaj hatası olarak değerlendiriyorduk ancak şimdi anlıyoruz ki bu hataların nedeni kaynak tasarımında yapılan hatalarmış... Kaynağı da dizayn etmek gerekiyor. İleride tersanelere kaynak mühendisi çalıştırma zorunluluğu getirilebilir. Tersaneler inşa ettikleri gemilere en az 1 yıl garanti veriyorlar. O nedenle hataların imalat aşamasında engellenmesi lazım. Eğer gemi seferdeyken hata ortaya çıkarsa bunun maliyeti çok daha fazla oluyor. Gemi mühendislerinin eğitimleri sırasında kaynak mühendisliği eğitimini de 2. dal olarak almalarının çok büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim