Türkiye'de gerek sektör çalışanlarının gerekse sektör dışından kısa sürede gemi kiralama ve brokerlik konusunda ihtisaslaşarak iyi kazançlı ve prestijli bir meslek sahibi olmak isteyenlerin yurt dışında eğitim görme ihtiyacını ortadan kaldırmak düşüncesi ile Piri Reis Üniversitesi PÜSEM bünyesinde geçtiğimiz aylar içinde "Gemi Kiralama ve Brokerlik Eğitimi" tesis edilerek 162 Saatlık teorik ve uygulamalı bir program oluşturulmuştur.Bu eğitim proğramı hazırlanırken dünya üzrindeki tüm eğitim programlarının içerikleri ve metareyalleri dikkate alınmış ve buna ulusal mevzuat ileve edilmiştir. Böylece bu kursta eğitim görenlerin yurt dışındaki eğitim kurumlarınında sınavlarında başarılı olmaları amaçlanmış, ancak söz konusu eğitim kurumları sadece kendi ülkelerine özgü yasa ve uygulamaları hakkında bilgi verirlerken,bu programda mukayeseli hukuk açısından ihtiyaç duyulan tüm ülke mevzuatları ve ülkemiz mevzuatına ağırlık verilmiştir. Diğer eğitim kurumlarında eksik olan,ancak Piri Reis Üniversitesinin uzmanlık alanı içinde olan Gemi Tekniği ,Gemi Dizaynı ,Satabilite Hesaplamaları, Rota Bilgisi ve Yükleme Boşaltma Tekniklerine ilave bir ağırlık verilmiştir. Öğretim Görevlisi Seçiminde hassasiyet gösterilerek Türkiye de bu konuda yetişmiş, tecrubeli en iyi akademik ve sektör temsilcileri seçilmiştir. Bu suretle teorik bilgi ile pratik bilginin bütünleştirilmesi amaçlanmıştır. Öğrencilere verilmek üzere 1000 sayfanın üzerinde ders notu hazırlanmıştır.

Ücret olarak ise; hem toplamda hem de verilen toplam ders saati miktarına göre Türkiye ve dünyadaki en düşük ücret tespit edilerek, bu da taksitlendirilerek, durumu çok müsait olmayanların da bu eğitimden yararlanmaları hedeflenmiştir.

Böylece merdiven altı eğitim kurumları yerine,  Piri Reis Üniversitesi gibi ciddi bir üniversitenin diplomasına sahip öğrencilerin ,böyle bir referans ile eğitimli olarak sektörümüze katılmlarının sağlanması amaçlanmıştır.

İlk dönem kursuyerlerin hepsi yaklaşık 6 saat süren iki bölümlü(teorik ve uygulamalı )ve kendi içinde 7 kısımlı bir sınavda başarılı olarak bu kurstan mezun olmuş olup diploma töreni 13 Nisan 2012 tarihinde Piri Reis Üniversitesi'nde yapılacaktır.

Yeni Kurs dönemi ise 2 Nisan'da başlamış, ancak kayıtlar devam etmektedir. Yeni kayıt olanların kaçırmış oldukları dersler, kurs sonunda ilave olarak verilecektir. Bu kursta sadece gemi kiralama ve brokerlik değil, düzenli hat taşımacılığı, yoğunlaştırılmış sigorta ve acentelik dersleride verilmektedir. Sonuç itibari ile öğrenciler ağırlıklı olarak Gemi Kiralama ve Brokerlik konusunda eğitilirlerken, bunun dışında deniz taşımacılığının diğer tüm veçheleri ve uluslararası ticaret ve lojistik hususunda da bilgi sahibi olarak, çalışacakları alanı genişletmektedirler.

Editör: TE Bilişim