GEMİ KAYNAKLI EMİSYONLAR DÜZENLENİYOR

Ulaştırma, Denizclik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından İspanya hükümeti ile birlikte Gemi Kaynaklı Emisyonların Kontrolü konulu Avrupa Birliği Projesi resmi olarak başladı.Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 09.07.2012 tarihinde Ankara’da düzenlenen açılış törenine denizcilik ve çevre ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlar katılım sağladi.

Açılış töreninde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, İspanyol Elçi Müsteşarı  Jorge Sanchez, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, , Avrupa Birliği Delegasyonundan Mali İşbirliği Başkanı Odoardo Como’nun açılış konuşmaları dikkat çekiciydi.

Törende bir konuşma yapan Sayın Cemalettin Şevli ‘Denizcilik sektörü her ne kadar çevreye çok duyarlı sektörlerden biri olsa da IMO çatısı altında her geçen gün daha ciddi kurallar oluşturularak gemilerin çevreye olumsuz etkisi en aza indirgenmeye çalışılmaktadır. Biz bu projemiz ile MARPOL sözleşmesi gerekliliklerine uygun bir yönetim sistemini tüm merkez ve taşra teşkilatımızı içerecek şekilde kurmayı amaçlıyoruz’ diye belirtti.

Projenin amaçlarından ve proje kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetlere yer veren Şevli, ‘’İspanyol partnerlerimizle birlikte çok iyi bir proje ekibi oluşturmuş bulunuyoruz. Bu nedenle projemizin başarı ile sonuçlanacağına olan inancımız tamdır.’’ diye belirtti.

Sayın Cemalletin Şevli , ’Hep birlikte daha mavi bir gökyüzü için çalışacağız.‘ sözleri ile konuşmasına son verdi.

Müsteşar Yardımcısı Sayın Suat Hayri Aka ise açılış konuşmasında, “Bugün açılışını yaptığımız projeyle ise, gemi kaynaklı hava kirliliğinin en aza indirgenerek çevre dostu bir sektörün geliştirilmesini hedefliyoruz. Ayrıca ülkemize gelen yabancı bayraklı gemilerin, başta IMO standartları olmak üzere, uluslararası kurallara uymaları temin edilecektir.” diye belirtti.

İspanya hükümeti ile daha önce yapılan Avrupa Birliği Projelerinin başarısından bahseden sayın Aka,

“Proje ile çok önemli bir ihtiyacı da karşılayacağız. Bu da gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve kontrolüne yönelik bir envanter hazırlanması ve geleceğe dönük olası emisyon trendlerinin ortaya konmasıdır. Tüm bunlar sayesinde, sektörel emisyon azaltım hedeflerimizi belirleyebileceğimiz bir yol haritasına kavuşmuş olacağız diye belirtti

Proje yetkilileri ile yapılan görüşmelerde edinilen bilgilere göre: Dünyada gemi kaynaklı emisyonların %70’inin kıyıya 400 km mesafede yapılmakta olduğu bildirilmiştir. Ayrıca gemi kaynaklı emisyonların özellikle liman kentlerinde yaşayan insanların sağlığını olumsuz yönde etkilediği bilimsel olarak kanıtlandığı bildirilerek özellikle İstanbul Boğazı için gemi kaynaklı hava kirliliği için ciddi önlemler alınacağı bildirildi.

Gemi kaynaklı hava kirliliğinin neden olduğu hastalıklarla ilgili James J. Corbett tarafından New York Delaware Universitesinde yapılan araştırmaya göre dünyada yılda 19,000 kişinin Akciğer kanserine sadece gemi kaynaklı emisyonlar nedeniyle yakalandığını ve 60,000 kişinin  yine gemilerden kaynaklanan emisyonlar nedeniyle çeşitli hastalıklara yakalanarak hayatlarını kaybettiği tespit edildiği belirtilerek,

18 ay içinde bitecek proje kapsamında gerek Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) kuralları gerekse AB mevzuatı çerçevesinde Türk mevzuatının yenilenmesi ile etkin bir ulusal uygulamanın başlatılacağı bildirdi.

 

 

Editör: TE Bilişim