SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, AB limanlarına uğrayan gemilerin kükürt dioksit salınım oranları 2010 yılından bu yana %66 oranında düştü. Bu sonuca ulaşılmasında yeni uygulamaya konulan ve gemilerie düşük sülfür emisyonu zorunluluğu getiren kuralların uygulanmaya konuşması sonucunda ulaşıldığı AB Komisyonu tarafından açıklanan bir raporda yer aldı.

Yeni AB politikalarına göre, AB limanlarına gelen veya yanaşan ya da demirleyen tüm gemiler,  izin verilen sülfür içerik eşiğini ağırlığa göre yüzde 4,5 tan yüzde 0,1 e kadar indirmek zorunda. 

Akdeniz limanlarında hava kalitesinde AB Komisyonu'nun Müşterek Araştırma Merkezince  yeni kuralların uygulanmaya başlanmasındanönce ve sonra yapılan ölçümlemeler  iki yılda sülfür dioksit oranında yarıdan fazla azalma olduğunu ortaya çıkardı.

Ayrıca; elde edilen veriler, AB içerisinde yer almayan ve bu yeni kuralları uygulamaya koymamış olan limanlarda yapılan ölçümlerle karşılaştırıldığında,  ortaya çıkan sonuç yeni kuralların başarısını kesin olarak ortaya koyuyor.

Komisyon raporunda; 'Bu sonuçlar gösteriyor ki, sülfür dioksit oranındaki azalma, doğrudan yeni uygulamaya konulan AB kurallarının bir sonucu olmuştur' görüşüne yer veriliyor. 

Limanlarda ana kirletenin yüksek miktarda kükürt dioksit ve diğer kimyasalların salınımını yapan gemiler olduğu bu araştırma sonucunda ortaya konulmuş oluyor.

Editör: TE Bilişim