Gemi İnşada İşler Yolunda

GİSBİR(Türkiye Gemi İnşa sanayicileri Birliği) Başkanı Murat Kıran DTO meclisinde konuştu. Üç önemli konuya değineceğini belirten Kıran tüm bu konulardaki yaklaşımım gerçeklik ilkesi doğrultusunda olacaktır dedi.

 Murat Kıran ilk olarak 4 Temmuz tarihinde yürürlüğe giren hazine taşınmazlarının tersane, tekne imal ve çekek yeri yatırımlarına tahsisine ilişkin yönetmeliğe değindi.

Kıran, özellikle Tuzla bölgesinde yeniden değerleme yöntemiyle astronomik kira artışıyla karşılaşan bazı üyelerin, cirodan binde 1 ödemeyi öngören yeni kira sistemine geçişinin önünün açıldığını belirtti ve “Bu konuda, geçiş döneminde üyelerimizin yaşayabileceği problemleri asgariye indirmek için İstanbul Defterdarı ile son derece olumlu bir görüşme yaptık ”dedi.

Murat Kıran ikinci olarak ise tersane ve çekek yerleri kısmi işletme izinleri konusuna değineceğini belirterek; “6 yıl önce yayınlanmış ve yürürlüğe girmesi defalarca ertelenmiş bir yönetmelik var. Defalarca uyarı yapılmış. Ama bu sektör bu güne kadar müracaat bile etmemiş.” Dedi.

Bu tür tesislerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Kıran, haksız rekabet ortamı olmaması, devletle olan birliktelik, ayrıca devlet bakışında stratejik bir sektör oluşturmayı hedefliyorsak sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz diye düşünüyorum diye sözlerini sürdürdü.

Gemi inşa konusunda görüş bildirirken dikkatli olalım

Gemi inşanın bütün ülkeler için ekonomik ve hatta savunmasına katkı açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Murat Kıran bütün yurt içi ve yurtdışı yayınlara katkı sağlamak adına sektörün en gerçekçi verilerini paylaştıklarını belirtti. "Bu konuda hatalı yayınlar yapılmaktadır, az da olsa sorun yaşayan arkadaşlarımızı sektörün geneliymiş gibi yansıtılması durumun ajite edilmesi inandırıcılığımıza gölge düşürmektedir" dedi.

Vergi rekortmeni olan üyemiz var

“5 üyemiz savunma sanayi ihalelerini büyük bir başarı ile sürdürüyor ihracatına başladı. Bir üyemiz Yalova bölgesinde vergi rekortmeni, bir üyemiz ilk kez LNG Powered Tug Boat inşa ediyor. Önemli sayıda üyemiz platform destek gemileri, römorkörler, balıkçı gemileri inşasında pazarlar elde ettiği, tamir ve bakımda Dünya’nın merkezi olma yolunda ilerlediği, Dünya'nın önemli halka açık denizcilik şirketlerinin tersanelerimizle fleet agrementler imzaladığı bir ortamda gemi inşa öldü gibi ifadeler gerçekçi değildir” şeklinde konuşmasına devam eden Kıran iş hayatının prensiplerinin iyi yatırım, iş geliştirme, iyi yönetim şeklinde olduğunu, sürekli devlet desteği beklentisi ile değil de bu prensiplere göre çalışıp işine bakan işletmecilerin başarıyı çoktan yakaladığını anlattı.

Editör: TE Bilişim