Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, herhangi bir önerge görüşmediklerini, ama toplantının tek gündem maddesinin salgın olduğunu belirtti.

ALINAN KARARLAR...

Salgınla ilgili gelinen aşamada, ilave tedbirler konusunda görüş birliğine varıldığını işaret eden Özersay, Sağlık Kurulu’nun önerilerini dikkate alarak bazı değerlendirmeler yaptıklarını söyleyerek, alınan Bakanlar Kurulu kararlarını şöyle açıkladı:

  • Rakamlar temelinde bir değerlendirmeler yapıldı. 1 Temmuz-16 Ağustos arasında ülkemize 37 bin 500 yolcu, deniz yolu ile 13 bin 195 yolcunun giriş yaptığı paylaşıldı. Toplamda 50 biğn yolcu içinden, özellikle deniz yolu ile gelenlerde 66, hava yolu ile gelenlerde 33 yolcu pozitif vakaya rastlandı. Riskin deniz yoluyla gelişlerde olduğu dikkate alınarak, deniz yoluyla gelen yolcu sayısını günde 400’den 250’ye indirmesi yönünde bir kısıtlamaya gidilecek. Deniz yoluyla gelenlerin PCR sonucunu Limanlarda beklemeleri için fiziki imkanlar sağlanacak.
  • Özellikle Sağlık Bakanı’nın bilgisi çerçevesinde, zaten başlamış olan tesadüfi testin sayı ve sıklığının artırılması için adım atılacak. Güney’e giden ve 1 test uygulamasına tabii olmayanların arasından tesadüfen testler yapılacak. Riskin yüksek olduğu noktalarda ve ülkemize gelen yolcuların testi negatif çıksa bile bazı yolculara rastgele test yapılacak.
  • Türkiye’de gemi veya uçağa binmeden önce PCR sonuçlarının kontrol edilmesini çok daha güvenli yapılmasını devreye sokulması yönünde adım atılacak.
  • 3 farklı kategorinin hastane dışında karantinada kalmasına ilişkin bir kararımız vardı, bir yandan C kategorisinden geleceklerin karantinaları ile ilgili pozitif çıkanların temaslarının karantina altında tutulması için merkezde konaklanabileceği bir düzenlemeye gidilmesine karar verildi.

Öte yandan, eğlence merkezlerinde belirli bir metrekare bazında ne kadar kişinin ne şekilde kontrol edileceği, kurallara uyulmamasında verilecek cezaların ele alındığını, detayların daha sonra paylaşılacağını dile getiren Kudret Özersay, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Risk grubunda olan bireylerin, kamuda her bir bakanlığın personeli ile ilgili tedbirleri alınması değerlendirildi görüş birliği söz konusu.

Eğitim ile ilgili değerlendirmede 21 Ağustos’ta Eğitim ve Sağlık Bakanlığı, eğitim-öğrenim konusunda hangi tarihten itibaren hangi kurallar çerçevesinde eğitimin açılabileceğine yönelik basın toplantısı düzenlenecek”

Editör: TE Bilişim