Avrupa Komisyonu, Temmuz ayına kadar Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO), denizcilik sektöründen kaynaklanan zehirleyici emisyonları azaltacak olan önlemlere ilişkin uluslararası mutabakata varması gerektiğini duyurdu.

Şu anda yapılan müzakereler teknik (genel olarak gemiler ve motorlar için standart saptama ve mevcut spesifikasyonların sertleştirilmesi) ve işletme (operasyonları mümkün olduğunca verimli hale getirerek kirliliğin azaltılması) düzenlemeleri üzerine gerçekleştirilmektedir. Ne var ki, bu aşamada tarafların, emisyonların azaltılmasına katkıda bulunabilecek piyasa enstrümanları konusunda anlaşmaya varmaları kesin eğil. Komisyon, her halükarda, denizcilik sektöründe küreselleşmenin boyutu dikkate alındığında böyle önlemlerin bölgesel bazda getirilmesinin akıllıca olmayacağı görüşünde (bkz. AVRUPA 10309).

Bazı tahminlere göre, 2020-2030 tarihleri arasında, emisyonların %30 - %40’ı büyüme gösteren uzak doğu filosundan (Çin, Hindistan ve Güney Kore) kaynaklanacak. Avrupa Topluluğu Armatörler Birlikleri (ECSA), bunun iklim değişikliğiyle mücadele etmeye yönelik önlemlerin uluslararası nitelikte olmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

ECSA Genel Sekreteri Alfons Guinier, ana önlemin gemilerin yakıt tüketiminde dünya çapında azalma sağlanması olduğunu söylüyor.

Bu yönde atılacak ilk adım, IMO üyelerinin Haziran 2011 tarihinden önce Enerji Tasarım Endeksine ilişkin sözleşmeyi imzalamaları olacaktır. Guinier’e göre, eğer bu sözleşmede öngörülen önlemler uygulamaya konulursa, gemilerden kaynaklanan CO2 emisyonlarında önemli bir azalma meydana gelecek.

Editör: TE Bilişim