6. KILAVUZLUK PANELİ HARBİYE ASKERİ MÜZE'DE GERÇEKLEŞTİ

Bu yıl 6. sı düzenlenen Kılavuzluk Paneli'nin konusu "Kılavuz Kaptanlar ve Kılavuz Kaptanların Eğitimi" oldu.

Panel yöneticiliğini Kapt. Cahit İSTİKBAL'in yaptığı panelde konuşmacılardan DEKAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kapt. Aykut EROL, yaptığı konuşmada; kılavuz kaptanların eğitimi ile ilgili ulusal mevzuata değinerek,simulator ve model gemi eğitiminin sakıncalarından bahsederek kılavuz kaptanın eğitiminde en önemli unsurun "kılavuz kaptanın, kıdemli bir kılavuz kaptan ile gerçekleştirdiği görev başı eğitimi olduğunu belirtti.

TKKD Yönetim Kurulu Başkanı ve EMPA Başkan Yard.Kapt. İsmail AKPINAR, yaptığı konuşmasında simulator ile yapılan eğitimde, eğiticinin kıdemli bir kılavuz kaptan olmasının nedenlerinden bahsederek model gemi eğitiminin kılavuz kaptanlar için simulator ile kıyaslandığında gerçek etkilerin etkili bir biçimde hissedilmesinden dolayı daha faydalı bir eğitim olduğunu belirtti. Ayrıca dünyada çeşitli ülkelerde bulunan model gemi eğitimi merkezlerinden birisinin de Türkiye'de oluşturulabilmesi için küm kuruluşlar nezdinde bir çalışmanın gerekliliğinden bahsetti.

Dr. Kapt. Özkan POYRAZ konuşmasında kılavuz kaptanların sorumluluk zincirinin en önemli halkalarından biri olduğu ve halkanın zayıflaması, kırılması durumunda deniz ticaretine olabilecek etkilerinden bahsetti. Kılavuz kaptanların sahip olduğu riskler ve bu risklere götüren hazırlayıcı koşulları yapılan bilimsel çalışmaların verilerinden örnek vererek anlattı. Kılavuz kaptanların eğitiminde kullanılan simulator ve model gemilerin olumlu ve olumsuz etkilerinden bahsetti.

IMPA Başkan Yard. Kapt. Cahit İSTİKBAL, kılavuzluk eğitiminin IMPA üyesi ülkelerde nasıl yapıldığını çeşitli ülkelerden örneklerle anlatarak panele katılanları bilgilendirdi. İstikbal ayrıca eğitimin, emniyet kültürünün 3 bileşeninden sadece birisi olduğunu hatırlatarak; "kazaya yakın durumları  rapor etme ve hakkaniyet kültürü de emniyet kültürünün önemli bileşenleridir. Bu bileşenlere de aynı özeni göstermek zorundayız" dedi.

Geleneksel Kılavuzluk Panelinin sonucunda tüm katılımcıların talebi doğrultusunda  Sonuç Bildirgesi yayınlanmasına karar verildi.

Panel, Türk Kılavuz Kaptanları Derneğini destekleyen ve bu yıl 6.sı düzenlenen Kılavuz Kaptanlar Haftasına destek veren kurum ve kişilere plaket verilmesiyle sona erdi.


 

Editör: TE Bilişim