Geleneksel Balık Gününden Notlar...

İTÜ Denizcilik Fakültesi'nin Mezunlar Derneği'nin ev sahipliğinde her yıl düzenlenmekte olan geleneksel balık günü etkinliği, 20 Aralık Cumartesi günü Tuzla Kampusunda yapıldı.

Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil Güler ve öğretim üyelerinin ve öğrencilerin yanında konuklar arasında Ulaştırma bakanı Binali Yıldırım; Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci, Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Hamza Taşkeser, Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz, Deniz Ticareti Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak, İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, İstanbul Liman Başkanı Mustafa Azman, TDİ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Ali İhsan Aldoğan, TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Şahin, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Kamil Sağ, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, GİSBİR Başkanı Murat Bayrak, Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği Başkanı Selçuk Şenkal, Türk Uzakyol Kaptanlar Derneği Başkanı Ömer Salcı, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Şükrü Arık, Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği Vakfı Başkanı Saim Oğuzülgen, Vakıf Genel Sekreteri Bülent Temur ve YDO mezunları ile çok sayıda davetli katıldı.

İTÜ DEFAMED Başkanı Selçuk Şenkal: "Sayın Bakanımız Binali Yıldırımı fahri üyemiz olarak ilan ediyorum"

Balık gününde konuşan etkinliğin ev sahibi İTÜ Denizcilik Fakültesi (Yüksek Denizcilik Okulu) Mezunları Derneği Başkanı Müh. Selçuk Şenkal, “Balık Günleri mezunu olmaktan büyük mutluluk, onur ve gurur duyduğumuz okulumuza olan bağlılığımızı, camiamıza olan aidiyetimizi gösterdiğimiz önemli günlerden biridir." diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

"Güçlü bağlılık ve aidiyet duygularımızın altında anamıza, babamıza, öğretmenlerimize ve Büyük Türk Milletine karşı duyduğumuz minnet yatar, ailece sürdürülen, ayrılık ve hasretle yoğrulmuş ortak bir yaşam biçimi yatar, oğanın büyük gücü ile baş başa, zihinsel ve bedensel yeteneklerle icra edilen bir meslek yatar, rekabete yer olmayan dayanışma ve güvene dayalı çalışma hayatı yatar, hayata denizden, denizci gözü ile farklı bir bakış yatar. Camiamızın bu özelliklerini keşfedebilenlere, ortaya çıkarabilenlere, kullanabilenlere sağladığımız katkılar geniş Türk Denizcilik Ailesine bakıldığında görülebilir. Bunun en somut örneği son yıllardaki Denizcilik Sektöründeki hızlı ve büyük gelişmeye denizciliğimizin yönetim kademelerinde yer alan bu okulun mezunlarının katkısıdır. Bizlere bu olanağı sağlayanlara ve meslektaşlarımıza güvenenlere başta Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım olmak üzere bir kez daha teşekkür ederiz."

Müh. Şenkal; daha sonra "her zaman içimizden biri olarak gördüğümüz Sayın Bakanımız Binali Yıldırımı fahri üyemiz olarak ilan ediyor ve onun nişanesi olarak rozetimizi takdim ediyorum." diyerek sahneye davet ettiği Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a; İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları derneği'nin rozetini taktı.

Rektör Şahin: "Geriye bakanlar ileriyi göremezler"

Balık Gününde konuşan İTÜ Rektörü Muhammet Şahin; "Geriye bakanlar ileriyi göremezler" diyerek kendilerinin geçmişe değil geleceğe baktıklarını ortaya koydu. Rektör Şahin; rektör olduktan sonra atamalarda bayan öğretim görevlisi dengesine dikkat etmeye çalıştıklarını ve bayan öğretim görevlisi oranını yönetimde arttırdıklarını belirtirken, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Nil Güler'in bu örneklerden bir tanesi olduğunu dile getirdi.

Rektör Şahin; ismini vermek istemediği bir üniversite daha evvelden hep kendilerinden fazla yatırım desteği alırken kendilerinin bu yıl aldıkları destekle ilk kez bu üniversiteyi geçtiklerini anlattı.

Prof. Muhammet Şahin; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın her sıkıntılarında yanlarında olduğunu ve kendilerine büyük destek verdiğini anlatırken de "Eğer siyasi bir parti üyesi olmasaydı kendisi fahri doktorayı hak etmişti" dedi.

Şahin; İTÜ olarak spora büyük önem verdiklerini basketbolda İbrahim Kutluay'ı transfer ederek atağa geçtiklerini belirtti.

Rektör Şahin; "Hükümette kaç bakan var bilmiyorum. Ama eğer 15 bakan varsa ben kendimi 16. bakan gibi görüyorum. İTÜ Rektörü olarak kendimi o kadar güçlü hissediyorum" dedi.

Metin Kalkavan: Bu günler tarihi günlerdir...

Balık gününde konuklara ve öğrencilere hitaben bir konuşma yapan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan; yeni Dekan Prof. Nil Güler'e  "Hoşgeldiniz" derken duygularını "Takım değişti, takım iyileşti, yeni kan gerekliydi yeni kan geldi"  şeklinde ifade etti.

Kalkavan, öğrencilere  "Bu ekonomik krizi yakından takip etmelerini" tavsiye etti. Kalkavan; "Dünya olağanüstü bir dönemden geçiyor. Yakından takip edin ve kararlarınızı ona göre alın. İşinizi kaybetme korkunuzun olmadığı bir sektördesiniz, kıymetini iyi bilin." dedi.

Suay Umut: Piri Reis-Fakülte Ortak Yatılı Bölümü

40. ve 50. dönem mezunları adına bir konuşma yapan Dünya Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Suay Umut, 40. ve 50. dönemin duygularını dile getirmekten ziyade kendi kişisel konuşmasını yaptı. Umut, okulda yatılılığın yeniden tesis edilmesi gerektiğini dile getirirken, Dünya Denizcilik olarak buna gerekli katkıyı yapabileceklerini, kurulacak yatılı bölümümn "Piri Reis Üniversitesi ile ortak" kullanılabileceğini belirtti.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım: "Tutulmalar Azaldı, IMO'da Başarılı Olduk"

Balık gününde denizcilere hitaben son konuşmayı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptı. Yıldırım, kendilerinin Denizcilik İdaresinde denizcilerin oranını%7,5 dan %27'ye çıkardıklarını bildirdi. Bu sayede Türk Bayraklı gemilerin kara listeden kurtulduğuna vurgu yapan Yıldırım, tutulmaların da azaldığını dile getirdi.

Denizcilikte kalitenin arttığını, Türkiye'nin denizcilikte artık yurt dışında sözü dinlenir hale geldiğini belirten Yıldırım; buna örnek olarak da IMO'da daire başkanlığı görevine getirilen Dr. Kaptan Bekir Sıtkı Ustaoğlu'nu örnek gösterdi. Ustaoğlu'nun IMO'da Orta Doğu'yu içine alan bir bölgenin sorumlusu olduğunu belirten Yıldırım; "Bu başarıdır, bu başarı sizin başarınızdır, hepimizin başarısıdır" dedi.

Yıldırım; denizde dayanışmanın ve ekip ruhunun önemine değindi. Yıldırım; "Gemilerimizi başkasına terketmememiz lazım. Denize sırtımızı dönmememiz lazım." dedi.

DEFAMED tarafından rozet takılarak derneğin onursal üyesi olan Yıldırım; bundan dolayı mutlu ve gururlu olduğunu belirtti.

Bakan Yıldırım, yurt konusuna değinirken ise; "Önceki yıl balık gününde yurt sözü vermiştik, bunu gerçekleştiremedik. Çeşitli nedenleri var. Ama Dünya Denizcilik anlaşılıyor ki bunu gerçekleştirecek. Suay Kaptan yapılacak dedikten sonra yapılır, hayırlı uğurlu olsun" dedi.

"Denizciler körü günde insan sıcaklığını gösterir" diyen Ulaştırma Bakanı Yıldırım; DTO Yönetim Kurulu Başkanı Kalkavan'ın krize dikkat çekmesine değinirken ise "Başkan krize dikkat çekti ama kriz gelip geçici bir krizdir" dedi.

Bakan Yıldırım; öğrenciliğin yaşam kesitinde en önemli dönemlerden bir tanesi olduğuna dikkat çekerek öğrencilere "iyi değerlendirin" dedi.

Bakan Yıldırım; kendilerinin göreve geldikten sonra ÖTV'siz yakıt ile yakıtta %60'a varan indirimler getirdiklerini, bugün kendilerine "ÖTV'siz yakıt getirdiniz de ne oldu" diye soranlar olduğunu söyledi. Yıldırım; "Ne olduğunu söyleyeyim. Yolcu taşımacılığında %50, yük taşımacılığında %48 artış kaydettik" dedi.

"Önemli olan 70 milyonun mutlu olmasıdır"

Konuşmasından sonra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a 54. yaş günü olması dolayısıyla pasta ikram edildi. Yıldırım; "Ben böyle şeylere alışık değilim. Bu doğum günümü ya birinci, ya ikinci kutlamamdır. Benim mutlu olmam değil, 70 milyon hep birlikte mutlu olmamız önemlidir" dedi.

Daha sonra 40 ve 50 yıllık mezunlara plaketleri Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Şahin tarafından verildi.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil Güler Dekan olarak ilk kez bir toplantıda konuklara hitap ederken kararlı bir izlenim verdi.

Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği (DEFAMED) adına Müh. Selçuk Şenkal konuştu...

Öğrenciler adına 4. Sınıf Öğrencisi Yunus Emre Yalçın konuştu...

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin kalkavan; kürsüye çıkarken aldığı alkıştan şikayetçi olduysa da inerken aldığı alkış iyiydi.

Bakan Yıldırım Öğrencilere ve Konuklara Hitap Etti.

Bakan Yıldırım Öğrencilere ve Konuklara Hitap Etti.

Bakan Binali Yıldırım'a doğum günü pastası hediye edildi.

40. ve 50. yıllık mezunlar Bakan Yıldırım ile toplu halde hatıra fotoğrafı çektirdiler. 

4. Sınıf Öğrencileri (Soldan Sağa) Çağlar Kılıç, Sarphan Avcı, Taylan Güler, Ali Gökgöz ve Ozan Özhan Kaptan Cahit İstikbal ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler. Öğrenciler, İstikbal'i konferans vermesi için okula davet ettiler.

Editör: TE Bilişim