Gelecekte deniz suyunu içeceğiz

Dünya Su Forumu fuarında, deniz suyunu içme suyuna dönüştüren şirketler projelerini tanıttı. 20 yıl önce metreküpte 7 dolar olan maliyetin bugün 1 dolara düştüğü açıklandı

Dünya Su Forumu’nun fuar bölümü, kuraklıkla mücadele insanoğlunun gelecekte hangi kaynağa göz dikeceğini ortaya koyuyor. Fuara İspanya, Japonya gibi ülkelerden katılan birçok şirket, deniz suyunu içme suyuna dönüştürme projelerini tanıtıyor.

Deniz suyunu pazarlayan şirketlere göre bugün Arap ülkeleri, İsrail ve Kaliforniya gibi kuraklıkla savaşan bölgelerde yaygınlaşmaya başlayan deniz suyu arıtma tesisleri, gelecekte en büyük su kaynağı olacak.

Metreküpü 1 dolar

Fuarın ilgi çeken standlarından birisi İspanyol su teknolojileri şirketi Befesa’ya ait. 5 yıldır çeşitli ülkelerde deniz suyu arıtma tesisleri kurarak işleten şirketin standında, Su Fuarı için özel olarak şişelenen tatlı suya çevrilmiş deniz suları ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Şirketin İş Geliştirme Müdürü Carlos Cosin Fernandez, su kaynakları kısıtlı olan İspanya’nın bazı kıyı bölgelerinde, Umman, Suudi Arabistan, Fas, Cezayir, Libya, Birleşmiş Arap Emirlikleri’nde kurdukları tesislerle deniz suyunu içme suyuna çevirdiklerini anlattı. Fernandez, deniz suyu arıtılmasına 20 yıl önce başlanıldığında 1 metreküp suyun maliyetinin 7 dolar olduğunu, bugün 1 doların altına düştüğünü belirterek şunları söyledi:

Gelecekte ucuzlayacak

“Dünyadaki su kaynaklarının yüzde 97’sini denizler oluşturuyor. Gelecekte en büyük su kaynağı kesinlikle denizler olacak.”

Deniz suyu arıtma projeleri gerçekleştiren Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın (JİCA) doğal su kaynakları uzmanı Şigeyuki Matsumoto da, fuarda, deniz suyu dönüşüm projelerini tanıtıyor. Matsumoto, 1 ton suyun 1 dolardan daha az maliyetle arıtıldığını ve gelecekte bu maliyetin daha da düşeceğini belirterek, “Deniz bitmeyecek bir kaynak. Birçok ülkenin bu yatırıma yöneleceğini tahmin etmek zor değil” diyor.

Fuarda yer alan Türk arıtma şirketlerinden Hidrotek İş Geliştirme Müdürü Mert Enver Çerpeş ise, talep olması halinde bu hizmeti verebileceklerini ancak Türkiye için bunun lüks olacağını belirtiyor.

İsrail 52 sente mal ediyor

İsrail yılda 100 milyon metreküp suyu metreküp başına 52 sent gibi düşük bir maliyetle tuzdan arındıran, kendi alanında dünyadaki en büyük deniz suyu arıtma tesisine sahip.
1960’lı yıllardan beri tuzdan arındırma yapan İsrail, 2010 yılına kadar, tüketilen suyun yüzde 20’sini denizden sağlamayı hedefliyor.

AŞkelon deniz suyu arıtma tesisi 250 milyon dolarlık maliyete sahip. Tesis şu anda İsrail’in su ihtiyacının yüzde 6’sını karşılıyor.

Filistinli Bakan’ın su isyanı

Dünya Su Forumu’na dün Filistin’den gelen “su şikâyetleri” damgasını vurdu. Gazze Belediye Başkanı Maged Abu Ramadan, İsrail’in pompalarla Filistin’deki yeraltı sularını çektiğini iddia ederken, Filistin Su Bakanı Şaddad el Attili, İsrail’in izni olmadan tek kuyu açamadıklarını belirterek “Zaten ben de sanal su bakanıyım” dedi.

Attili düzenlediği basın toplantısında, Batı Şeria’da 2.5 milyon, Gazze’de ise 1.5 milyon insanın su sıkıntısı yaşadığını ve paylaşım kaynaklarının tamamen İsrail tarafından kontrol edildiğini söyledi. Attili şöyle konuştu:

“Filistin’deki evsel su tüketimi, İsrail’den 4 kat daha az. İsrail ‘sınır aşan suları’ tek taraflı kontrol etmemeli. İsrail ısrarla deniz suyunu arıtarak Gazzelilerin kullanmasını istiyor. Bu kabul edilemez.  Suyu arıtmak litre başına 1 dolar, insanların günde 2 dolardan fazla para kazanamadığı Gazze’de bu mümkün değil.”

Milletvekilleri panelinde konuşan Gazze Belediye Başkanı Maged Abu Ramadan daFilistin’in suya erişme oranının İsrail’in beşte biri civarında olduğunu belirterek, “Herkes suya aynı miktarda ve kalitede ulaşamazsa, ‘su herkesin hakkıdır’ söylemi nerede kalıyor?” dedi.

Su Forumu’nun dün en renkli görüntüsünü 20 ülkeden yaklaşık 300 genç oluşturdu. Tarihi Galata Köprüsü’nde bir araya gelen gençler, “Farklıların Kaynaşması İçin Bir Dalga” adıyla zincir meydana getirdi.

Editör: TE Bilişim