Geleceğin savaş gemisi

Geçtiğimiz günler Birleşik Devletler Suları ’na sürülen USS Zumwalt Savaş Gemisi, ilk kez görüldü.

USS Zumwalt Savaş Gemisi ’ni özel kılan ilk nokta, radikal bir şekilde değişim gösteren tasarımı oluyor. Gelecekçi tasarımı ile göz doldurması bir yana, USS Zumwalt Savaş Gemisi'nin bıçak şeklindeki burun kısmı ile ilgili çok ciddi iddialar da ortaya atıldı. Bu iddialardan ön plana çıkanı; söz konusu USS Zumwalt Savaş Gemisi ’nin, aynı zamanda tıpkı bir Denizaltı gibi sualtında hareket edebiliyor olması.

Şu an için bu iddia ile ilgili, Birleşik Devletler Donanması tarafından, net bir açıklama gelmiş değil. Öte yandan USS Zumwalt, arka bölümünde bir helikopter pisti de barındırıyor USS Zumwalt Savaş Gemisi için bir diğer iddia edilen nokta da bu geminin lazer silah sistemini dahili olarak barındırması.

Zira, bilindiği gibi Birleşik Devletler Donanması, daha önce lazer silah ile savaş gemisi üzerinden bir drone düşürdüğünü video ile açıklamıştı. Bunlara ek olarak, USS Zumwalt için detaylar da gün yüzüne çıkmış değil. Daha önce basına yansıyan diğer iddialara göre ise bir zıpkın gibi ilermesi planlanan Zumwalt (Arleigh Burke sınıfı destroyerin uzunluğu 154 metre), hareket ve manevra kabiliyetiyle önden ve arkadan fark edilmesi oldukça zor bir gemi olarak tasarlandı.

Zumwalt, denizaltılardan gelebilecek tehditleri ise gelişmiş radat teknolojisi ve sonarıyla tespit edecek. ABD ’nin bugün kullandığı destroyerler, düşmanın dikkatini çekmekte zorluk yaşamadığı gibi, radarda kolayca beliren bir gövdeye sahip.

 

Ancak Zumwalt ’ın gövdesi, geminin radarda belirme izini bir balıkçı teknesinin boyutuna indirgiyor. Denizde 180 metrelik bir zıpkın gibi ilermesi planlanan Zumwalt (Arleigh Burke sınıfı destroyerin uzunluğu 154 metre), hareket ve manevra kabiliyetiyle önden ve arkadan fark edilmesi oldukça zor bir gemi olarak tasarlandı.

Zumwalt, denizaltılardan gelebilecek tehditleri ise gelişmiş radat teknolojisi ve sonarıyla tespit edecek. ABD ’nin bugün kullandığı destroyerler, düşmanın dikkatini çekmekte zorluk yaşamadığı gibi, radarda kolayca beliren bir gövdeye sahip. Ancak Zumwalt ’ın gövdesi, geminin radarda belirme izini bir balıkçı teknesinin boyutuna indirgiyor. Zumwalt, bilgisayar kontrollü toplarının yanı sıra SM-2 uçaksavar füzelerine, karadaki hedefleri vuracak Tomahawk kruvazör füzelerine, roket imha eden ESSM füzelerine ve dikey olarak ateşkenen ASROC denizaltı avcısı torpidolara sahip olacak.

Toplamda 80 mermi/füze taşıyacak olan Zumwalt, gövdesinin tasarımı sayesinde isabet alması halinde tüm silahlarının devre dışı kalması gibi bir risk yaşamayacak. Zumwalt, sahip olduğu dört gaz türbinli jeneratör sayesinde ihtiyaç duyduğu tüm elektriği üretebilecek. Dört türbin, toplamda bir Arleigh Burke sınıfı destroyerin ürettiğinin neredeyse 10 katı, 78 mw enerji üretecek. 35 mw ’lık çift endüksiyon motoru,

Zumwalt ’a maksimum 30 deniz mili hız kazandıracak. Destroyer, ortalama 20 deniz mili hızda hareket ettiği sürece, geride kalan 58 wm ’lık enerjiyi diğer sistemleri için harcayacak. Robotik kargodan alt güvertelerin çalışmasına kadar tüm sistemleri ağırlıklı olarak robotik olan Zumwalt, 276 mürettebatı olan Arleigh Burke ’lara kıyasla, sadece 148 denizci ile göreve çıkacak.

Editör: TE Bilişim