Geleceğin "Piri Reisleri" yetişecek

Kaliteli denizciler yetiştirmeyi hedefleyen Piri Reis Üniversitesi'nde öğrenci kayıtları başladı.

Tuzla'da kurulan Piri Reis Üniversitesinde öğrenci kayıtları başlarken, üniversite Rektörü Prof. Dr. Osman Kamil Sağ, Dünyaya ve Türkiye'ye kaliteli denizciler yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bir Vakıf üniversitesi olan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Kamil Sağ, üniversitenin öğrenci kayıtlarından öğretim kadrosuna ve hedeflerine kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu. Vakıf üniversitesi olmalarına rağmen kayıt yaptıracak olan öğrencilerin büyük bölümüne burs imkanı sağlanacağını söyleyen Rektör Sağ, "Piri Reis Üniversitesi denizcilik ihtisas üniversitesidir.

7 bin 500 vakfiyenin maddi ve manevi destekleriyle dünyaya denizcilik hizmeti vermek üzere kurulmuştur" dedi. İlk öğrencilerini bu sene alınacağını söyleyen Sağ, "İlk öğrencilerimiz kampüs hazır olana kadar TÜDEV binasında eğitim alacak. Dört fakülte ile başladık. Bunlar Mühendislik, İdari Bilimler Akademisi, Fen Edebiyat Fakültesi ve Denizcilik Yüksek Okulu. Bu yıl kısıtlı yerimiz olduğu için Denizcilik Yüksek Okulu'na 174 öğrenci alacağız. Güverteye 90, makina bölümüne 84 öğrenci alacağız. Türkiyeye ve dünyaya eğitimli öğrenci yetiştirmeye amaçlıyoruz. Hemen hemen her öğrenciye burs vereceğiz. Denizcilik Yüksek Okulunda çok seçkin öğretim elemanlarını kadromuza katmış bulunuyoruz. Piri Reis Üniversitesi modal olarak dünyada tektir. Dünyanın hiç bir ülkesinde, tüm ülkenin bir araya gelerek Vakıf bünyesinde kurdukları başka bir ünivesite yoktur" dedi.

Her yıl Türkiye'de denizcilik eğitimi veren Fakülte veya Yüksek okul bulunduğunu ancak çok azının bu bölümlere girebildiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Osman Kamil Sağ şunları söyledi:

İNSAN KAYNAĞI İSRAFINI ÖNLEYECEĞİZ

"Türkiye'de denizcilik eğitimi yapan dört yıllık 9 Fakülte veya Yüksek okul var. İki yıllık eğitim veren 7 tane Meslek Yüksek Okulu var. 55 Anadolu Meslek Lisesi'nden her yıl mezun olan 5 bin öğrencinin çok azı buralara girebiliyor. İnsan kaynağı israfı olmaktadır. Bunu farkederek, denizcilik eğitiminde üniversiteye kazandırmak için büyük bir adım attık. Bu Türkiye'de bir ilktir. Meslek liselerinden olan öğrenciler, kendi konularıyla ilgili üniversitelere girmesini çok isteyen birisiyim. Biz Piri Reis Üniversitesi olarak YÖK bu kararı almadan önce Meslek lisesinde mezun olan öğrencilerin üniversiteye girmeleri için bir formül yaptık. İlk öğretimden sonra denizi seven çocukların mezun olduktan sonra ilgli denizcilik fakültelerine girmelerini istiyoruz. Denizcilik Anadolu Meslek Lisesinden mezun olan bir çocuğun başka bir üniversiteye girmesini ben doğru bulmuyorum, bu insan kaynağı israfıdır" Bu yıl öğrenci almaya başlayacak olan Piri Reis Üniversitesi'nde, öğrenciler in kaliteli eğitim alabilmesi için her türlü teknolojik alt yapının mevcut olduğunu belirten Rektör Sağ, gemi ortamının birebir canlandırıldığı simülatör eşliğinde öğrenciler eğitim alarak, denizde karşılaşabilecekleri her türlü alternatifi de burada görebildiklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim