UND’den geçiş belgeleri haberlerine açıklama geldi

Bugün sektör basınında “5 Bin Adet Bulgaristan Geçiş Belgesi Nerededir?” başlıkları ile çıkan haberlere yönelik Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nden açıklama geldi.

Yapılan açıklama şöyle: Bulgaristan ve ülkemiz Ulaştırma Bakanlıkları arasında kararlaştırıldığı üzere her yıl ilk altı aylık dönem için karşılıklı olarak iki ülkenin nakliyecilerine tahsis edilen 125.000 adet transit geçiş belgesi, süresi içerisinde Bulgaristan tarafınca ülkemize teslim edilmemiştir.

İki ülke arasında teati edilen 125.000 adet belgenin tamamı Türk tarafınca Bulgar makamlarına teslim edildiği halde, Bulgar tarafı Aralık ayı sonunda 2014 yılı belgelerinin matbaada basımının yetişmediği bahanesiyle sadece 5.000 adedini ülkemiz Büyükelçiliğine teslim etmiş ve bakiye belgelerin teslimi için anlaşmaya aykırı birçok taleplerde bulunmuşlardır. Bulgar tarafının transit geçiş hakkını pazarlık kozu olarak kullanma isteği Türk tarafınca şiddetle reddedilmiştir. İki ülke arasındaki ilişkiler bu tip uluslararası hukuka aykırı yöntemlerle kısıtlanmamalıdır. Ulaştırma Bakanlığımızın Bulgar tarafından devlet sorumluluğu yerine getirerek belgelerin tümünün teslim edilmesi yönünde ısrarlı talebine rağmen Bulgaristan tarafı sadece 10.000 adet transit belgeyi Büyükelçiliğimize göndermiştir. Büyükelçiliğimiz Ulaştırma Bakanlığının da onayı ile Bulgar tarafının uluslararası hukuk kurallarına uymadığı gerekçesi ile belgelerin tamamını tekrar talep etmiştir.

Halen ülkemiz nakliyecilerinin hak ettiği tüm transit geçiş belgelerinin ülkemize gönderilmesi beklenmekte olup kasıtlı olduğu anlaşılan ve çözümü riske atan asılsız haberlere itimat edilmemesini rica ederiz. 

Editör: TE Bilişim