12-15 civarında gemiden oluşması beklenen Gazze'ye uluslararası yardım filosunun Mayıs sonunda hazır olacağı ancak Türkiye'deki genel seçimlerin ardından hareket edeceği belirtiliyor.

Gazze'ye uluslararası yardım götürmek için çalışmalarını sürdüren "Özgürlük Filosu II" koordinasyon heyeti, Yunanistan ayağını temsil eden "Gazze'ye bir gemi" barış inisiyatifinin evsahipliğinde 9-10 Nisan tarihlerinde Atina'da yaptığı toplantıların ardından bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına, aralarında İHH'nın Batı Şeria temsilcisi İzzet Şahin'in de bulunduğu farklı ülkelerden temsilciler, Özgürlük Filosu I'e katılan aktivistler, Yunan parlamentosundan milletvekilleri, sivil toplum temsilcileri, Yunanistan'da yaşayan Filistin vatandaşları katıldı. Basın toplantısının ardından Gazze için "Mavi Marmara" gemisinin kumbara maketiyle yardım da toplandı.

Söz alan Yunan ve yabancı ülke vatandaşlarından oluşan koordinasyon heyeti, Özgürlük Filosu II yardım filosunun kapsamı ve amacı konusunda Avrupalı parlamenterleri, BM yetkililerini ve diğer kuruluşları bilgilendirmek üzere 10 Mayıs'ta Avrupa Parlamentosunu ziyaret edeceklerini açıkladı.

Yeni uluslararası yardım filosuna karşı İsrail'in tahrik kampanyası başlattığına dikkat çekilen basın toplantısında, bu girişimlere karşı önlem alınması çağrısında bulunuldu.

'Özgürlük Filosu II'ye Cezayir, ABD, Kanada, İskoçya, İspanya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İtalya, İsveç, Norveç, Ürdün, Malezya, Endonezya, İsviçre, Türkiye ve Filistin diasporasından kuruluşların katılacağı belirtildi. 12 yada 15 gemiden oluşması planlanan filonun yardım malzemesi ile bin civarında yardım gönüllüsünü taşıyacağı ifade ediliyor. Aktivistler arasında politikacılar, Avrupa milletvekilleri, yazarlar, gazeteciler, din, sanat ve kültür adamları olacağı açıklandı.

Son olarak Yunan hükümetinin, İsrail'in 31 Mayıs 2010'da el koyduğu 2 Yunan gemisinin iade edilmesi konusunda başarısız olduğu kaydedildi. Yunanistan'dan Türkiye'nin yaptığı gibi gemilerin geri gönderilmesi için baskı yapması istendi.

"TÜRKİYE'DEKİ SEÇİMLERİN ARDINDAN YOLA ÇIKABİLİRİZ"

Gazze'ye uluslararası yardım organizasyonunun Yunanistan ayağını oluşturan "Gazze'ye bir gemi" insiyatifi adına Cihan Haber Ajansı'na konuşan Yunan öğretim görevlisi ve Gazze'ye Özgürlük I'in yolcularından Vasilis Pissias, Mayıs sonu itibariyle 'Özgürlük Filosu II'in demir almaya hazır duruma geleceğini söyledi. "Biz gücümüzü ve şartları dikkatle mercek altına aldık." diyen Pissias, şöyle konuştu: "Genel olarak uluslararası konjonktür, Ortadoğu ve Filistin'in içerisinde bulunduğu durumu göz önüne alıyoruz. Mayıs sonu itibariyle hareket etmeye hazır duruma geleceğiz. Ne zaman denize açılacağımıza ise daha önceki şartlara göre karar vereceğiz. Hiç kimseden herhangi bir engelleme istemiyoruz."

Türkiye'de yapılacak genel seçimlerin hatırlatılması üzerine Yunan yardım filosu organizatörlerinden Pissias, "Türkiye'deki seçimlerin tarihini de ciddi olarak akılda tutuyoruz. Seçimlerden sonra hareket etme konusunu da inceliyoruz. Böylece daha büyük ve daha güçlü bir filo olarak yola çıkabileceğiz." ifadelerini kullandı.

"İSRAİL TUTUMUNU GÖZDEN GEÇİRMELİ"

"Mavi Marmara'ya yapılan saldırıya benzer bir müdahaleden endişe edip etmedikleri" sorusu üzerine Pissias, "Hiçbir girişim ve mücadele yoktur ki bazı insanların hayatları tehlike altında olmasın. Eğer İsrail tutumunu tekrar gözden geçirirse çıkmazda olduğunu görecektir." şeklinde cevap verdi. Vangelis Pissias, şöyle devam etti: "İsrail'in mantıklı düşünmüyor. Çıkarına göre hareket ediyor. Mavi Marmara'ya müdahalesi çıkarına hizmet etmedi. Başka yanlışlar da yapabilir. Bu yanlışları insanlar ödüyor. Hiçbir girişim ve mücadele yoktur ki bazı insan hayatları tehlike altında olmasın. İsrail eğer tutumunu tekrar gözden geçirirse çıkmazda olduğunu görecektir. Gazze'ye yardım gönüllülerinin sayısı katlanarak artıyor. Yunan mitolojisindeki gibi bir kişinin kafasını kestiğin zaman yerine 2-3 tane daha çıkıyor. İsrail'in bunu biran önce anlamasını bekliyoruz. Şiddetten kaybeden sadece onlar. Haklı olanı hiçbir gücün şiddeti engelleyemez."

"YENİ FİLO SONUÇ ALICI OLACAK"

"Yeni uluslararası filonun çift rakamlı gemi sayısına ulaşacağını düşünüyoruz." diyen Pissias, "Sivil vatandaşlar ve aktivistlerden oluşacak filomuz daha güçlü, daha kararlı, daha sonuç alıcı olacak. Bizim şiddet uygulamamız mümkün değil. Denizler herkese açıktır. Bu görüşümüzden hiçbir devlet, organizasyon yada kuruluş dönmemizi beklemesin." dedi.

Editör: TE Bilişim