Mısri, İsrail'in Gazze'ye kara, hava ve denizden düzenlediği saldırıların 51'inci gününde imzalanan süresiz ateşkes ile Filistin direnişinin birden fazla talebinin yerine geldiğini ifade etti .

Mısri, " Havaalanı ve liman inşası meselesi ise gelecek ay içerisinde Mısır gözetimindeki İsrail-Filistin heyetleri arasındaki dolaylı müzakerelerde ele alınacak. Hamas, müzakerelerde Filistinlilerin Gazze'de liman ve havalimanı inşa etme hakkını alacak" diye belirtti .

"Direniş, İsrail'e baskı yapabilir"

"Direnişin sahip olduğu güçlü kartlar sayesinde İsrail'e havalimanı ve liman inşası hususunda baskı yapabileceğini" açıklayan Mısri, Hamas'ın, insan hakları kapsamında bir gereklilik olarak bu mevzuda uluslararası toplumdan takviye talep edeceğini belirtti . Mısri, konuşmasını şu şekilde devam ettirdi :

"Limanın yeri hazır. Anlaşılmasının peşinden uluslararası yardımla bu işin neticelenmesi için sadece birkaç aya gereksinim duyulacak. Havaalanı'na gelince, bu tüm Filistin halkının hayali. Geçmiş yıllarda gercekleşmekte olan bu hayali tekrardan gerçeğe dönüştürmek mümkün."

" Havaalanı inşası insani bir taleptir"

Merkezi İsviçre'de mevcut bulunan ve çalışma alanı Ortadoğu ile Kuzey Afrika olan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi'nin (Euro-Mid) Müdürü Rami Abduh da liman inşasının, abluka altındaki Gazze'de yaşamını sürdüren ve her önceki gün büyüyen insani-ekonomik kriz içindeki 1.8 milyon Filistinlinin acılarına son vereceğini belirtti .

Abduh, "Bu sadece direnişin değil, Gazze ablukasının bitmesini isteyen uluslararası çevrelerce de benimsenen insani bir taleptir" ifadesini kullandı.

" Havaalanı , siyasi ve ekonomik açıdan önemi"

Filistin Stratejik Araştırmalar Merkezi ise Uluslararası Gazze Havaalanı 'nın tekrardan inşa edilmesi ve etkin hale getirilmesinin siyasi ve ekonomik açıdan önemine dikkati çekti.

Merkezden gercekleşen açıklamada havaalanına ait şu açıklamalara yer verildi:

" Havaalanı , Filistin devletinin milli egemenlik ve bağımsızlık sembollerinden, devleti tamamlayan unsurlardandır. Öte yandan ekonomik açıdan dış ticarette Filistin ekonomisinin çözülmesi, iş imkanlarının oluşması, turizmin canlanması, yatırıma teşviki, destekleyici endüstrilerin kurulması ve böylece gayrisafi yurtiçi hasılanın artması ile gelir düzeyinin yükselmesi ve kalıcı iş fırsatlarının yaratılmasını sağlar. Havaalanı talebi, uluslararası yasalar tarafından garanti altına alınan insani bir taleptir. Bütün ülkeler buna takviye vermelidir."

Refah'ın güneyinde inşa edilen ve 1998'de Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Yasir Arafat ile dönemin ABD Başkanı Bill Clinton tarafından açılışı gercekleşen Uluslararası Gazze Havaalanı , 2000 senesinde Aksa İntifadası'nda İsrail uçakları ve tanklarla yapılan bombardıman sebebiyle tahrip olmuş ve kullanılamaz hale gelmişti.

Saldırıların peşinden kapatılan senede 700 bin yolcunun naklini sağlayan havalimanı, Japonya, Mısır, Suudi Arabistan, İspanya ve Almanya'nın finansmanıyla Fas mimarları tarafından tasarlanmıştı.

Editör: TE Bilişim