Gazze'de kritik gün

Filistin'e yardım konvoyuna İsrail'in olası müdahalesini dünyaya teşhir için, gemilerden 24 saat yayın yapılacak

Gazze'ye bugün ulaşan insani yardım gemilerine İsrail güvenlik güçlerinin olası bir müdahalesini önlemek için "canlı yayın" tedbiri alındı. 10 bin ton yardım götüren 9 gemide uydu aracılığıyla 24 saat canlı yayın yapılarak dünya kamuoyu anında bilgilendirilecek. Gemilerde, 60 ayrı ülkeden 750 gönüllü var. Gazze'ye giden yardım gemileri, canlı yayını TÜRKSAT 3A uydusundan yapacak. Facebook ve Twitter gibi dünyanın en geniş sosyal paylaşım ağlarında da sayfa açan yolcular, gemilerde yaşananları 24 saat boyunca bu sayfalardan tüm dünyaya doğrudan aktaracaklarını belirtti.

'AMBARGOYU DELMEDE KARARLIYIZ'
Gazze'ye 3 gemi gönderen İHH İnsani Yardım Vakfı yetkilileri, İsrail'in olası bir saldırısına karşı önlem alınması için NATO nezdinde de girişimlerde bulunduklarını, ancak henüz bir cevap alamadıklarını açıkladı. Gemilerin siyasi nitelik taşımadığını hatırlatan yetkililer, "Bunlar insani yardım gemisi. Korunmak için bir çivimiz bile yok. Korunma istediğimiz uluslararası kuruluşlardan da henüz bir yanıt alamadık. Ama kararlıyız, ambargoyu deleceğiz" diye konuştular.

İSRAİL'İN YENİ TEKLİFİ KABUL GÖRMEDİ
Yardım kampanyasını "Siyasi şov" diyerek eleştiren ve beş ülkeyi "Gemilere komando çıkarırız" diye uyaran İsrail ise dün yeni bir teklif getirdi. İsrail, "Yardımları bize verin, gerekli incelemelerden sonra Gazze'ye biz ulaştıralım" önerisinde bulundu. Ancak yardım götüren ülkeler, İsrail'in teklifine şimdilik sıcak bakmadıklarını açıkladı. Bu arada, Yunanistan'dan yola çıkan "Challenger 2'', Kıbrıs açıklarında arızalandı. Teknedeki 15 yolcu "Mavi Marmara'' isimli gemiye alınırken, Kıbrıs Rum kesiminden harekete katılmak için yola çıkacak gemilere izin verilmedi. İtalyan Komünist Partisi, Berlusconi Hükümetine çağrı yaparak bu engellemelere son verilmesi için girişimde bulunmasını istedi.

HALKI İÇİN İSRAİL VEKİLLİĞİNİ RİSKE ATTI
Gazze'ye giden yardım gemilerinin en aktivist simalarından biri de Filistinli İsrail Milletvekili Hanin Zoabi. İsrailli vekil Zoabi, bu filoya katılmayı seçmekle dokunulmazlığının kaldırılması başta olmak üzere pek çok risk almış. Mensubu olduğu Ulusal Demokratik Parti, Free Gazze'nin (Özgür Gazze) açık destekçisi. "Ne zaman geldiniz İsrail'e" diyoruz, "Ben gelmedim. İsrail bana geldi. Doğduğum yeri işgal etti" diyor Zoabi. Hapse atılmaktan da korkmadığını belirten Zoabi, "Gazze senelerdir kuşatma altında. Ben bir hafta hapse girsem ne fark eder ki'' diyor. İsrail'in tutuklama yapmaya hazırlandığını hatırlatınca Zoabi şöyle konuşuyor: "Ben kanunlara aykırı hiçbir şey yapmıyorum. Benim görevim kendi halkım için savaş vermek. Bunun için seçildim. Ben İsrail'i değil, İsrail beni tehdit ediyor. Dokunulmazlığım var ama hapse atılırsam bunun kaldırılmasını isterler. Çok kolay kaldırılır bu."

GAZZE KIYILARI TÜRK BAYRAKLARIYLA DONATILDI
Filistin'e insani yardım götüren gemileri karşılamak için toplanan coşkulu kalabalıklar, Gazze kıyılarındaki direklere Türk ve Filistin bayrakları astı.

Editör: TE Bilişim