Gazimağusa Serbest Liman’da dün aynı anda 3 gemiden indirilen dökme yem nedeniyle yayılan toz, çalışanları olumsuz etkiledi. Tozdan etkilenen liman personeli fenalık geçirdi ve çalışamaz duruma geldi. Yoğun toz nedeniyle rıhtımda çalışanların nefes almakta güçlük çekmeye başlamaları üzerine sendika, rahatsızlanan personelin görev yerini değiştirdi. Sendikanın müdahalesiyle, fenalaşan personel çalışmasını daire içerisinde devam ettirdi.
 
KIBRIS’a konuşan GÜÇ-SEN Genel Sekreteri Erol Emin ile Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Gazimağusa Bölge Sorumlusu Ceyhun Ümiter, ortaya çıkan olumsuz durumdan dolayı hükümeti eleştirdi.  Erol Emin, limana boşaltılan dökme yemler nedeniyle çalışanların devamlı olarak sağlık sorunları yaşadığını söyleyerek,  personelin, bundan sonra sağlığına zarar verebilecek yük taşıyan gemilerde çalışmayacağını vurguladı. Ceyhun Ümiter ise Gazğimağusa Limanı’na kontrolsüz ve sağlıksız bir şekilde dökülen arpa, buğday ve küspe gibi yemlerin liman personelinin ve tüm kent halkının sağlığını tehdit etmeye devam ettiğini söyledi.

"Yöntem çok ilkel"

GÜÇ-SEN Genel Sekreteri Erol Emin, Riggel, Lena ve Şener isimlerindeki soya küspesi ve mısır taşıyan 3 yük gemisinin ilkel yöntemlerle limanda boşaltım yaptıklarını söyledi.
Boşaltım esnasında tüm limanın toz altında kaldığını dile getiren Erol Emin, rıhtımda çalışan görevlilerin yoğun tozdan etkilenerek fenalık geçirdiklerini ifade etti. Söz konusu gemilerden boşaltım işleminin yapıldığı yerin karşısında bulunan 3 adet ambarda çalışan görevlilerin, iş yapamaz hale geldiklerine de değinen Emin, bu çalışanların rıhtımdan daireye çekildiklerini ve görevlerini dairede devam ettirdiklerini belirtti.
Bu tür sorunların ilk kez yaşanmadığını da ifade eden genel sekreter, devamlı olarak limana boşaltılan dökme yemler nedeniyle personelin ciddi sağlık sorunları yaşadığını söyledi.
GÜÇ-SEN olarak karar aldıklarını ve rıhtımda çalışılamaz hale gelindiğinde personelin daireye döneceğini ve burada görev yapacaklarını söyleyen Erol Emin, alınan kararı gerekli yerlere bildirdiklerini ve gerekirse bundan sonra sağlığa zararlı yük taşıyan gemilerde çalışmayacaklarını bildirdi.

Hükümetin ve ilgili kurumların gerekli tedbiri almadığı takdirde de sendika olarak yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını ve gerekirse eylem yolunu da seçeceklerini kaydetti. 

"Halkın sağlığı tehdit altında"

KTAMS Gazimağusa Bölge Sorumlusu Ceyhun Ümiter, toplum sağlığını hiçe sayarak Mağusa Limanı’na kontrolsüz ve sağlıksız bir şekilde dökülen arpa, buğday ve küspe gibi yemlerin limanda çalışan personelin ve Mağusa halkının sağlığını tehdit etmeye devam ettiğini söyledi. Ümiter, “İlgili bakanlığın sermayeye gösterdiği hassasiyeti, liman çalışanlarına göstermediğinin bir örneğine bugün yine şahit olduk” dedi. Ceyhun Ümiter, uzun süre önce kurulan silo sisteminin çalışmamasından dolayı bu tip dökme yüklerin ortaya çıkardığı toz-toprağın çevre halkının sağlığını olumsuz etkilediğini açıkladı.

Yük indirme işleminin çağdaş ve modern bir şekilde uygulanması ve Gazimağusa Limanı’nın dünya standartlarına getirilmesi için hükümetin ivedilikle elini taşın altına sokarak önlem alması gerektiğini belirten Ceyhun Ümiter, KTAMS olarak toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyen her türlü olayda üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Temiz ve sağlıklı ortamda yaşamanın ve çalışmanın her bireyin anayasal hakkı olduğuna da vurgu yapan Ümiter, aksi halinde yasal yollarla eylem dahil her türlü haklarını arayacaklarını bildirdi 
 
Kıbrıs Gazetesi/Ahmet İLKTAÇ 

Editör: TE Bilişim