Rusya, Ukrayna'dan geçen boru hattına pompalanan doğalgaz miktarının, kesinti öncesindeki hacmine döndüğünü açıkladı. Ancak Moskova, bu ek doğalgazın Ukrayna'yı transit geçerek Batı Avrupa'ya ulaşmasının amaçlandığını duyurdu.

Gazprom, Ukrayna'yı yine boru hattındaki gazı 'çalmakla' suçladı. Şirket, ''Ukrayna'nın boru hattından geçen gazı sifonlaması nedeniyle Avrupa'ya sevkiyatta ortaya çıkan açığı kapatmak için ek gaz pompaladığını'' söyledi, ama bunu uzun süre yapamayacağı uyarısında bulundu.

Ukrayna ise, ''gaz çaldığı'' iddialarını ısrarla reddediyor ve Rusya'yı ''enerjiyi siyasi bir araç'' olarak kullanmakla suçluyor.

Bu arada, Ukrayna'da kamuya ait enerji şirketi Naftogaz'dan yetkililerin Moskova'da Gazprom yetkilileriyle krizi ele almak üzere biraraya gelmeleri bekleniyor.

Ukrayna ile Rusya arasında ortaya çıkan ve Avrupa'da yaygın bir şekilde doğalgaz kesintilerine neden olan fiyat anlaşmazlığını çözümü için uluslararası düzeyde çaba yürütülüyor.

AB çözüm için devrede

Avrupa Birliği'nin Dış Politika Temsilcisi Javier Solana, tarafları görüşme masasına dönmeye ikna etmeye çalışıyor.

Ukrayna, tahkime gidebileceğini söylüyor. Avrupa Birliği enerji yetkilileri de, krizi ele almak üzere yarın bir araya geliyor.

Fransa, Almanya, Polonya ve Slovakya Ukrayna hattı üzerinden gelen doğalgaz miktarında ciddi oranlarda azalma olduğunu duyurmuştu.

Avusturya ve Macaristan da, krizden etkilenmişlerdi. Ancak bu iki ülke bugün boru hatlarındaki doğalgazın normal düzeyine ulaştığını söylüyor.

Gaz Kesintisi Bilançosu
Ukrayna: Rusya'dan ithal ettiği gazın tamamını kaybetti. Ancak AB'nin gereksinimi olan doğalgaz Ukrayna üzerinde taşınıyor.
Avusturya ve Macaristan: Rusya'dan ithalatın azalan ithalatın normal düzeyine döndüğünü açıkladılar
Polonya: Gaz seviyesi yüzde 14 azaldı. Alternatif kaynaklar bulmaya çalışıyor.
Slovakya ve Romanya: İthalatlarının yüzde 30 azaldığını söylüyorlar.
Almanya: Doğalgaz arzında azalma olduğunu bildirdi, ancak ayrıntı vermedi.
Fransa: Rus gazına ciddi oranda bağımlı, gaz sevkiyatında yüzde 25 ila 30 arasında azalma var.

Rusya, Ukrayna'nın ''çaldığını'' öne sürdüğü doğalgazın yerine günde ek 95 milyon metreküp gaz sevkedeceğini duyurdu.

Ukrayna ise, yaklaşık 25 milyon doları değerinde 100 milyon metreküp miktarındaki gazı, sifonladığı iddialarını reddediyor.

Ancak Kiev yönetimi, yürürlükteki sözleşme gereği Ukrayna toprakları üzerinden geçirilen doğalgazdan pay alma hakkı olduğunu ve eğer sıcaklık eksi 3 derecenin altında düşerse bu yola başvuracağını söylüyor.

Rusya, Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu doğalgazın yüzde 30'unu sağlıyor.

Batı Avrupa'nın gaz gereksiniminin yüzde 25'inin kaynağı da Rusya.

Rusya'nın Avrupa Birliği'ne ihraç ettiği gazın yüzde 80'i Ukrayna toprakları üzerindeki boru hatlarından birlik ülkelerine ulaşıyor.

Moldova: Bizim gazımız da kesildi

Öte yandan Moldova, Ukrayna'nın Moskova'yla yaşadığı fiyat anlaşmazlığının benzerini yaşadığını, bu nedenle Gazprom'un kendisine de doğalgaz sevkiyatını kestiğini bildirdi.

Moldova Cumhurbaşkanı Vladimir Voronin, Rusya'nın 1000 metreküp gaz için istediği 160 dolarlık ücretin, piyasa gerçekleriyle örtüşmediğini söylüyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko ise ülkesinin Moldova'ya kendi rezervlerinden gaz vereceğini belirtti. Romanya da Moldova'ya destek sözü verdi.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim