Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemilerde pasaport yerine geçen ''gemi adamı cüzdanı'' verilmesi için düzenlenen bazı STCW kurslarını, belge verme yetkisi olmayanların düzenlediği belirtilerek, ''işsizlikten denize yönelen kişilerin kandırıldığı'' bildirildi. 

Deniz Ticaret Odası (DTO) STCW Kursları Organizasyonu Şefi Mahmut Çanka,  yaptığı açıklamada, yetkisi olmadan gazete ilanıyla gemi adamı kursu düzenleyenlerin ''kriz nedeniyle işsiz kalanların cebindeki son parayı da aldıklarını'' öne sürdü.

Günde en az 10 kişinin DTO İzmir Şubesi'ne gelerek ''Garantili iş vaadine kanıp dolandırıldığını'' bildirdiğini ifade eden Çanka, bu kişilerin ''kurs bedeli olarak'' insanlardan ortalama 2-3 bin lira para aldığını belirtti.

Yaşanan krizden dolayı gemilerde geçimini sağlamak isteyenlerin sayısının her geçen gün arttığını anlatan Çanka, şu bilgiyi verdi:

''Denizciliğe adım atarak gemi, yat ya da balıkçı teknesinde çalışmak isteyen miço, silici ve kamarotlar için düzenlenen STCW kursları, son yıllarda dolandırıcıların yeni alanı oldu. Türkiye'nin dört bir yanından, yetkisi olmayan kişi veya kuruluşların bu kursu düzenlediğine yönelik şikayet ve bilgi geliyor. Yetkisi olmayan ve belge veremeyen kuruluşlar, gazete ilanıyla kandırdıkları insanlardan ortalama 2 ile 3 bin lira para alıyor. STCW kursuna kayıt olmak isteyenlerin il ve ilçelerdeki liman başkanlıklarıyla DTO Şubelerinden bilgi almalarını öneriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemilerde pasaport yerine geçen 'gemi adamı cüzdanı' ile ilgili olarak miço, silici ve kamarotlara verilen STCW kurslarında sorunlar bulunuyor.''

Mahmut Çanka, kendilerinin Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi ile 22 yılda 650'inin üzerinde kurs düzenleyerek, yaklaşık 35 bin kişiye gemi adamı cüzdanı verdiklerini söyledi.

Son aylarda Denizli, Uşak, Konya, Diyarbakır gibi denize kıyısı olmayan iller ile Van Gölü'ne kıyısı bulunan Tatvan'dan STCW kursuna katılım olduğunu anlatan Çanka, sözlerini şöyle sürdürdü:

''DTO İzmir Şubesi, DEÜ Denizcilik Fakültesi ile 13 ve 30 iş günü süren iki kurs düzenliyor. 13 günlük kurs ücreti 240, 30 günlük kurs ücretim 650 liradır. 13 günlük kursa ahçı, kamarot, Endüstri Meslek Lisesi makine, torna tesviye, elektrik-elektronik bölümlerinde eğitim alanlar ile askerliğini gemilerde serdümen ve gemici olarak yapanları kabul ediyoruz. 30 iş günlük kursa katılanlara serdümen, usta gemici belgesi alıyor. Endüstri meslek lisesi mezunlarına da 30 günlük kursta gemilerde yağcılık yapmaya hak kazanacak belge veriyoruz. Her ay düzenli olarak kurs düzenliyoruz. Her gemi aşk gemisi değildir. Denizde çalışmak emek ister, güç ister. Denizlerde çalışmayı hedefleyenler belge alsınlar. Umut tacirlerinin 'garantili iş vaadine' kanmasınlar. Karadaki işsizlikten yakınırken, denize yönelen işsiz insanlarımız, son paralarını bu kişilere kaptırmasınlar. Katılacakları kursları iyi araştırsınlar. Kursların düzenlenebilmesi için Denizcilik Müsteşarlığı'nın belirlediği kriterler bulunuyor.''

Kursu başarıyla tamamlayanlara, sağlık ve emniyetten gerekli belgeleri almalarının ardından 'gemi adamı cüzdanı' verildiğini ifade eden Çanka, bu belgenin, uluslararası belge olmasının yanında Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemilerde pasaport yerine geçtiğini, daha önceden 2-3 ay içerisinde verilen gemi adamı cüzdanı şimdi Denizcilik Müsteşarlığı'nın katkılarıyla aynı gün içerisinde verildiğini söyledi.


 

Editör: TE Bilişim