Galataport olarak bilinen ve Karaköy’den Tophane’ye kadar uzanan 1.200 metrelik sahil şeridini kapsayan İstanbul Salıpazarı Liman Sahasının 30 yıllık işletmesi için dev ihale bugün yapılacak. 2005 yılında İsrailli işadamı Sami Ofer’in 3.5 milyar euroya kazanmasına rağmen ihalesi bir sene sonra iptal edilen Galataport için bugün 5 firma yarışacak.

Pazarlık usulü ile yapılacak özelleştirme ihalesi saat 16.45'te ÖİB İhale Salonunda gerçekleştirilecek. İhale Komisyonu’nun gerekli görmesi halinde pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katlımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılacak.

İhaleye teklif veren 5 firma şöyle:

  • Doğuş Holding,
  • Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret,
  • Polimeks-Folkart-Sembol Ortak Girişim Grubu,
  • Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı,
  • Global Yatırım Holding AŞ-Özak Gayrimenkul Yatırım  Ortaklığı AŞ-Delta Proje İnşaat Turizm ve Sanayi AŞ Ortak Girişim Grubu

GLOBAL VAZGEÇMİYOR

Galataport ihalesi ilk kez yapıldığı 2005 yılında büyük tartışmalara neden olmuştu. O dönem 49 yıllık işletme hakkını kapsayan ihalede en yüksek teklifi 3 milyar 538 milyon Euro ile Mehmet Kutman’ın sahibi olduğu Global Yatırım Holding, İsrailli Sami Ofer ortaklığı vermişti. Ancak bu ihale, 2006 yılında Danıştay tarafından iptal edilmişti.

İlk ihaleyi kazanan Global Yatırım Holding, bu kez de Özak GYO ve Delta Proje İnşaat ile birlikte ihaleye giriyor.

Galataport projesi Karaköy rıhtımından başlayıp, Mimar Sinan Üniversitesi’ne kadar olan bölgede inşa edilecek. Toplam 100 bin 280 metrekare Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ mülkiyetindeki planlama alanı, denize yapılacak 11 bin 867 metrekarelik dolgu alanıyla birlikte toplam 112 bin 147 metrekareye çıkacak. Proje kapsamında 127 bin 811 metrekare yapılaşma ve 99 bin 256 metrekare inşaat planlanıyor.

Bu alanda alışveriş merkezleri, oteller ve limanlar yer alacak.

Editör: TE Bilişim