Dünya Gemi İnşa sektörünün en önemli fuarı SMM Hamburg’un İstanbul ayağının ikincisi 26-28 Ocak 2011 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre Vadisinde gerçekleşiyor. Fuarının ev sahipliğini Hamburg Messe ve Türkiye ortağı GOCA Fuar Kongre ve Sergi Hizmetleri yaptı. Fuar, T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, T.C. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığından tam destek aldı. Fuarın ilk günü sektörün ihtiyaçlarının, bugünü ve yarınının anlatıldığı, niş pazarların ve fırsatların tartışıldığı uluslar arası bir konferans’ta gerçekleşti. Konferansın en ilgi çeken konusu ise Green Shipping konusu oldu. Yirmibeş ülkeden yaklaşık 150 katılımcının yer aldığı fuarı tüm dünyadan yaklaşık 5 bin’e yakın uzaman ziyaret etti. Önemli Türk Tersaneleri, deniz endüstrisi ekipman üreticileri ve sanayicilerinin yanı sıra Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinden de yönetici seviyesinde katılımcılar fuarda yer aldı.

Etkinliğe, 26 ocak Çarşamba günü Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, Gemi ve Yat İhracatçıları Başkanı Başaran Bayrak, Savunma Sanayi Müsteşarlığından Deniz Araçları Daire Başkanı Serdar Demirel, Deniz Ticaret Odası Meclis Komite Üyesi Ferit Biren tarafından yapılan resmi açılış töreni start verildi. T.C. Denizcilik Müsteşarlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın desteklediği fuara, tersaneler ve yan sanayi firmaları da katıldı. Fuarda İstanbul Sanayi Odası’nın ikili ilişkiler sistemi ile 100’e yakın firma bir araya geldi. 25 ülkeden yaklaşık 150 katılımcı firmanın yer aldığı fuarda hem sektörün geleceği tartışıldı hem de ‘ikili Görüşmeler Platformu’ ile sektörel ilişkiler ve ticaretin gelişimine katkı sağlandı. SMM İstanbul 2011, Tuzla Gemi Sanayi Bölgesi için, yabancı profesyonellerin katılacağı bir turun düzenlenmesi ile son bulacak.

SMM İstanbul 2011 çerçevesinde ilk gün Uluslar arası bir konferans gerçekleşti. Konferansta gemi inşa sektörünün geleceği ve potansiyel pazarlar tartışıldı. Etkinlik Programının ana Başlığı ‘Gelecekte Ne Olacak?’ Çıkış Nerede?’ oldu. Açık deniz platformları, çevreci çalışmalar , yolcu gemileri, LPG taşıyan gemiler, Hızlı Yolcu Gemileri, nehir gemileri, vapurlar, megayatlar, ve destek gemileri gibi deniz araçlarında edinilmiş deneyimler sektör adamaları tarafından paylaşıldı. Konferansın ilk günü Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit’in yaptığı konuşma ile başladı. Uğur Yiğit’e konferansta Deniz Kuvvetlerinden bir delegasyon da eşlik etti.

Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, konuşmasında denizcilik sektöründe yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye’de denizcilik sektörünün dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer bulması için çeşitli faaliyetlerle gayretlerini sürdüreceklerini söyledi. Uluslar arası ticaretin yeniden hız kazanması, klas kuruluşları tarafından yapılan denetim sistemi, yurt dışında Türk yatlarının bilinirliğinin artması,  Türkiye’nin coğrafi yapısı ve jeopolitik konumu, akaryakıt taşımacılığında yeni pazarların oluşması ve denizcilik sektörü için iyi değerlendirilmesi gereken fırsatlar olduğunu söyledi.

Bayrak sözlerine şöyle devam etti: ‘Bu fırsatlardan iyi faydalanabilmek için yeterli tesislere, teknolojiye ve işgücüne sahibiz. Ancak özellikle Uzakdoğu ve bazı AB ülkeleriyle rekabet edebilmemiz için, ayakta durabilmemiz ve hedeflerimize ulaşabilmemiz açısından sektörümüzün desteklenmesi son derece önem taşımaktadır. Bu konuda tüm yetkililerden çaba ve destek bekliyoruz’.

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, açılış konuşmasında denizcilik sektöründe gerçekleşen yenilikler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Naiboğlu sözlerini şöyle sürdürdü: '2003 yıllarında tersanelerimizin proje kapasitesi 550 bin DWT iken, tersanelerimiz bugün itibariyle toplamda, 4 milyon metrekarelik bir alandan 12 bin 600 metre deniz cephesiyle mevcut proje kapasitesi 3,51 milyon DWT'a ulaşmıştır. 2003 yılından bugüne 6 kattan fazla büyüme sağlanmıştır. Yatırımdaki tersanelerimizin faaliyete geçmesiyle bu rakamlara yaklaşık 9 milyon metrekarelik bir alan ve 12,565 metre deniz cephesiyle, 3 milyon 800 bin DWT'luk kapasite gücü eklenecektir. Bunun sonucu olarak kapasitemiz 6,27 milyon DWT'a yükselecektir. Ülkemizde inşa edilen gemilerden 2000'li yılların başında 490 milyon dolarlık ihracat seviyesinden 2008 yılında, maksimum seviyeye yükselerek 2,65 milyar dolar olmuş. Krizin etkisiyle 2010 yılında 1,06 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İnşa edilen gemilerin çoğu Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmiştir. Kriz nedeniyle tamamlanamayan gemi inşa yatırımlarına kredi garanti fonu desteği sağlandığını hatırlatmak isterim. Bunun amacı gemi inşa veya gemi işletmeciliği alanında faaliyet gösteren işletmelerin finansmana erişim imkânlarının geliştirilmesi suretiyle kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasını temin etmek üzere Kredi Garanti Kurumlarına Hazine Müsteşarlığı tarafından sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Söz konusu kararla tersane ve gemi işletmecilerine yatırım ve işletme kredisi olmak üzere iki farklı kredi imkânı sağlanmıştır’.

Fuara Kimler Katıldı?

Offshore ve özel amaçlı gemi, bot yapımında uzmanlaşmış Türk tersanelerinin ve yan sanayi firmalarının katıldığı fuara, Japonya Deniz Endüstri Ekipmanları Birliği (JSMEA) ve Alman Açık Deniz Sanayicileri Birliği (VSM) geniş katılımla yer aldı.SMM Istanbul 2011’de Fransa, İspanya,  Norveç, İtalya, Portekiz, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Tayvan, Kore gibi münferit katılımların yanı sıra Danimarka, Almanya ve Japonya ülke stantları ile katıldı. Toplamda 25 ülkeden yaklaşık 150 katılımcı fuarda yer aldı.

Kimler destek verdi?


T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, T.C. Denizcilik Müsteşarlığı, T.C. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, İstanbul Sanayi Odası (ISO), Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği (GISBIR), Alman Deniz Endüstrisi ve Yan Sanayicileri Federasyonu ve Gemi Sanayicileri Birliği gibi tüm yerel ve ulusal kurum ve kuruluşların üst düzey yetkili ve heyetleri SMM İstanbul 2011’e tam destek verdiler.

SMM İstanbul 2011 için ne dediler?

Alman Deniz Endüstrisi ve Yan Sanayicileri Federasyonu direktörü Hauke Schlegel, ikinci kez düzenlen  SMM İstanbul'un Türkiye de dahil olmak üzere tüm Karadeniz ve Ortadoğu bölgesi için önümüzdeki dönemde sektörün haritasını çizecek temel indikatörleri ortaya koyacak önemli bir etkinlik olduğunu ifade etti. Schlegel şöyle konuştu; “Türkiye diğer alanlarda olduğu gibi denizcilik sektöründe de Avrupa ve Asya arasında hayati bir bağlantı noktası konumunda. Bu da pek çok önde gelen Alman ve diğer ülke denizcilik şirketlerinin SMM İstanbul‘a gösterdiği ilginin ve katılımının temel sebebi olarak öne çıkmaktadır. “


Katılımcılardan Düzgit Yalova Tersanesi Yöneticisi ve Sahibi Metin Düzgit, SMM İstanbul hakkında şunları söyledi;“Geçtiğimiz yıl boyunca yeni inşa alanında yaşanan çok önemli kayıpların ertesinde, SMM İstanbul 2011 sektörün önde gelen Türk Gemi İnşa Endüstrisi firmaları için büyük bir fırsat oldu.” 

Özellikle denizde Savunma araçları pazarında Türkiye’de de iş yapmakta olan, Alman deniz endüstrisinde lider bir pervane ve itici sistem üreticisi olan Piening Propeller firmasının Genel Müdürü Mathias Pein SMM İstanbul 2011’e katılımlarını şöyle değerlendirdi; “Türkiye en önemli ihracat yaptığımız ülke. 1970’li yıllardan beri Türkiye’ de iş yapıyoruz ve SMM İstanbul 2011’in iş ilişkilerimizi daha da geliştirmek için iyi bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Fuarda Savunma Sanayi yetkilileri ile bir araya gelme fırsatı yakaladık.” dedi.

Volva Penta Türkiye Genel Müdürü Mehdi Kılıç, SMM İstanbul katılımını değerlendirirken gemi inşa endüstrisi için en doğru adresin SMM İstanbul olduğunu belirtti. Ayrıca Volvo Penta olarak, yeni ticari gemiler için geliştirilmiş olan entegre bir çözüm olarak tanımladıkları VOLVO PENTA IPS’i konferans programında sundu

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim