Newsweek Somalili korsanlarla tele-röportaj yaptı: İşte Somalili neo-korsanlar   
 
Newsweek Dergisi'nden Rod Nordland, Somalili yetkililere göre korsanların lideri olan Shamun Indhabur ile yaptığı röportajda, korsanların içinde bulunduğu durumu, sorunlarını ve neden bu yolu seçtiklerini konuştu.   
 
Görüşme, Faina köprüsü üzerinde Abukar al-Badri isimli Somalili bir tercüman aracılığıyla bir uydu telefonuyla gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında Somalili korsanlar Ukrayna bandralı MV Faina isimli kargo gemisine el koymuştu. Amerikan ve Rus donanma gemileri, Kenya'ya gönderilen 33 adet T-72 tank ile çeşitli silah ve mühimmatı taşıyan gemiyi gizlice gözetliyorlar. Aralık ayında, Faina gemisinin sahipleri korsanlarla fidye konusunda anlaştı, ancak gemi ve mürettebatı halen serbest bırakılmadı.

Geçmişinizi anlatır mısınız, Faina gemisini nasıl kaçırdınız?

Korsanlığa başlamadan önce küçük bir balıkçı motorunda balıkçıydım. Biz köpekbalığı ve ıstakoz avlıyorduk. Fiana gemisini, Somalı sularında 24 Eylül'de sabahın erken saatlerinde kaçırdık. 60 dakika savaştıktan sonra gemiyi ele geçirdik. Kaptan birkaç roket atışının ardından gemiyi teslim etmezlerse roketlerle vuracağımızı söyledikten sonra gemiyi teslim etmeye karar verdi.

Şu an gemideki durumunuz ne? Aracılar paranın birazını (tahminen 3 milyon dolardan fazlasını) çalmak istiyor. Fidyeniz nasıl ödenir?

Biz parayı iki yolla alırız. İlki tekne parayı Djibouti'den getirir, sonra bir helikopter parayı tekneden alır ve görevli küçük teknelerdeki su geçirmez kartonlara koyar. Sonra biz onu toplar ve paranın eksik olup olmadığını kontrol ederiz. Diğer yol ise parayı Mombasa'dan bir tekneden alırız.

Niçin Somali'de korsanlıkta artış var?

Somali'de tüm genç adamlar çaresiz. Büyük bir işsizlik var, gelir kaynakları yok. Kaynaklardan biri balık avlamak, bunun yanında süper devletler ve Asya ülkeleri kendi denizlerimizde yan iş veriyorlar. Bu nedenle biz öncelikle yasadışı balıkçılığa başladık, fakat uluslar arası güçler onları toplamaya başladı.

Artan donanma mevcudiyeti hakkında endişe etmiyor musunuz?

Avrupa Birliği ve NATO güçlerinin geldiğini biliyoruz, fakat bu çözüm değil. Çözüm, Somali'de barışı tekrar sağlamak. Bundan dolayı biz daha iyi yaşam ve daha çok iş fırsatı istiyoruz. Onlar bizi yakalayabilirler, fakat asla bu işi yapmaktan caydıramazlar. Uluslar arası topluluk korsanları yargılamak için düzenleme yapmalı ve birçok ülke korsanları kendi mahkemelerinde yargılamayacak. Somali sularındaki en dost güçler Amerikan güçleri. Bizi yakalıyorlar ve serbest bırakıyorlar, çünkü onlara zarar vermeyeceğimizi biliyorlar. Fakat Fransızlar ile Hindistanlılar bize kötü davranıyorlar ve bazen bunu neden yaptıklarını bilmiyorlar.

Birleşmiş Milletler'in onayladığı diğer saldırılar hakkında endişeleniyor musunuz?

Fransız güçleri 2 saldırı düzenledi. Arkadaşlarımızı yakaladılar, fakat Fransız uyruklular bunu ödeyecekler. Fransız bandralı bir gemi ele geçirirsek, mürettebatı cezalandıracağız ve 2 kat fidye isteyeceğiz. Diğer saldırılar hakkında endişelenmiyoruz, çünkü şu anda yüksek alarm durumundayız ve onlar bunu asla başaramayacaklar.

Korsanlığı nasıl haklı çıkarıyorsunuz?

Korsanlığı yabancı güçler tarafından özendirilen kirli bir iş olarak görüyorum. Yasadışı balıkçı botlarına ve zehirli madde tanklarına refakat ediyoruz. Balıkçılıktan uzak durmaya zorlanırsak bu ticari gemiler bizim balığımız olacak. Bazı gemiler kendi gemilerine silahlı muhafızlar koymaya başladılar.

Peki, bundan hiç çekinmiyor musunuz?

Bu onları korumayacak. Bizim roket tahrikli el bombalarımız var ve onları yok edebiliriz. İçtenlikle söylüyorum ki, denize açıldığımızda sarhoş oluyoruz ve yemeğinin etrafında dönen aç kurtlara dönüşüyoruz. Hatta kıyıya yanaşana kadar ne yaptığımızı bilmiyoruz.

Somali hükümetiyle savaşan İslamcı liderlerden bazıları ülkelerine kötü bir isim verdikleri ve Suudi süper tankı gibi Müslüman gemilerine saldırdıkları için korsanları eleştiriyor. İslamcıların, medyaya söyledikleri onların gerçek duruşu değil. Onlar sadece kendilerini bazen maddi olarak destekleyen Arap arkadaşlarına mesaj göndermek istiyorlar.

Somali korsanları nasıl organize oluyor?

Korsanlar farklı gruplara aitler, fakat bizim şemsiye grubumuz var. 2 ana grup var, biri Puntland'de ve diğeri ise güneyde ve merkez Somali'deki benim grubum. Ben güney ve merkezdeki 7 üst komite üyesinden biriyim. Biz kuralları ve denizcilik deneyimi olan bir grup adamız ve bunlara saygı gösteriyoruz. Suudi gemisini elinde tutan korsanlar eğer istekleri karşılanmazsa gemideki petrolü dökmekle tehdit ediyorlar.

Bu ciddi bir korkutma mı ve onlar Somali'ye ya da diğer ülkelere ne kadar zarar vereceklerinin farkında mı?

Petrolü dökmenin riskini biliyoruz. Fakat kötülük tek sonuç ise, bunu yaparsın. Bu bizim niçin korsanlık yaptığımızı gösteriyor. Bunun kötü olduğunu biliyorum, ancak bu bir çözüm.

 

Editör: TE Bilişim