Fransız Le Monde gazetesinde dün yayınlanan bir haberde Joachim fırtınasında Morbihan plajına sürüklenen ve karaya çıkan TK Bremen adlı gemide daha önce liman devleti kontrollerinde bulunan eksiklikler irdelendi.

 Ekoloji Derneğinden Robin des Bois'in PSC kontrollerinde yaptığı incelemelere yer veren gazetede geminin 1999 yılından bu yana liman devleti kontrolleri kapsamında 30 kez denetlendiğine değiniliyor.

Gemide yapısal bozulma ve seyirle ilgili eksiklikler bulunduğuna dikkat çekilen haberde, geminin geçmişinde bu gibi eksiklikler varken Joachim fırtınasında nasıl olup da seyrine izin verildiği sorgulanıyor.

Haberde, geminin 2006 yılında Rusya'da yapısal sorunlar ve denge sorunlarından dolayı ayrıca demirleme donanımındaki eksikliklerden dolayı tutulmuş olduğuna yer verilen haberde geminin aynı yıl bir Türk limanında da denetlendiği ve aynı yapısal ve denge ile ilgili kusurların tesbit edilmiş olduğuna dikkat çekiliyor.

Haberde, daha sonraki yıllarda gemide daha vahim eksiklikler bulunduğu belirtiliyor. 2010 Temmuz'unda Ukraynada yapılan denetlemede yangın savunma, kazaları önleme ve seyir emniyeti ile ilgili 6 eksiklik bulunmasına rağmen gemi alıkonulmamış.

Kaptan "Yardımcı Tanık"

Geminin Türk vatandaşı olan kaptanı, 20 Aralık günü "Fransa'dan kaçma riski gözönüne bulundurularak" gözaltına alındı. Ancak kaptan tutuklanmadı ve durumu "yardımcı tanık" pozisyonunda.

Brest Cumhuriyet Savcısı, Kaptanın bu durumunun "Geçici bir durum olduğunu ve soruşturmanın gelişmesine göre değişebileceğini ve hakkında adava açılabileceğini" söyledi.

Savcı, Kaptanın kendileri ile işbirliği içerisinde bir yaklaşım gösterdiğini belirtti.

Brast mahkemesi, kazayla ilgili ceza soruşturması açtı. Soruşturma, "Hatalı bir seyir kararı sonucunda deniz kirliliğine sebebiyet vermek" suçlamasıyla açıldı. Savcının da doğruladığına göre bu suçlama 5 yıl hapis ve 7,5 Milyon Dolar para cezasını öngörüyor.

Editör: TE Bilişim