Fransa Somali Korsanlarına Tazminat Ödeyecek

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Fransa’yı, 2008 yılında Fransız gemilerine saldıran ve yakalanan dokuz Somali korsanına tazminat ödemeye mahkûm etti.

Haberi France Presse duyurdu. Korsanların Fransa topraklarından uzakta yakalandıkları ve hâkim karşısına çıkarılana kadar hiçbir açıklama yapılmaksızın 48 saatten fazla bekletildiklerini dikkate alan mahkeme, haklarının iki defa ihlal edildiğini kararlaştırdı. Karara göre, korsanların her birine iki ile beş bin avro tutarında tazminat ödeyecek olan Fransa ayrıca dokuz bin avro mahkeme gideri ödemek zorunda kalacak. 2008 yılında uluslararası sularda yakalanan dokuz korsanın hemen hâkim karşısına çıkarılmadığını ve güvenlik güçleri tarafından 48 saatten fazla gözaltında tutuldukları belirtildi. Sonuç olarak mahkeme Fransa’nın korsanların özgürlük haklarını ihlal ettiğini kararlaştırdı.

Fransa yönetimi ise korsanların gerekli sürede mahkemeye çıkarılamamasında “özel durum” olduğunu ifade ederek Fransa toraklarına en az altı bin km uzaklıkta yakalandıklarını belirtti.

Editör: TE Bilişim