Rogozin: Fransa ya gemileri yapmak, ya da parayı iade etmek zorunda

Rusya, Fransa'dan 1,2 milyar euroluk anlaşmanın gereğini yerine getirmesini istiyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin, Fransa’nın Mistral tipi helikopter gemisi tedariki için sözleşmedeki yükümlülüğünü ya tam olarak yerine getirmesi ya da Rusya’ya parasını iade etmesi gerektiğini söyledi.

Daha önce Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Paris’in Ukaryna ve Kırım’daki olaylardan dolayı Rusya ile yaptığı Mistral tipi helikopter gemisi tedariki için yapılan sözleşmenin iptal edilebileceğini söylemişti.

Rogozin, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “ Ya sözleşmeden doğan yükümlülükleri yerine getirip zamanında gemiler teslim edilir ya da para iadesi yapılır ve gemilerin parçaları verilir biz Baltık fabrikamızda montajını yaparız. Her hâlükârda bu tür ifadeler sonrasında hoş olmayan bir tat bıraktı” dedi.

Bu arada Rus haber ajansı Ria Novosti’ye açıklamada bulunan United Shipbuilding Corporation şirketinden bir kaynak Paris’in Mistral ile ilgili sözleşmeyi yerine getirmemesi durumunda büyük bir ceza ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Rusya ile Fransa 2011 yılında 1,2 milyar Euro karşılığında Rus Donanması için  iki tane Mistral tipi helikopter gemisi yapımı için anlaşma imzalamışlardı. Gemiler Fransa’nın Saint-Nazaire STX tersanesinde yapılıyor. İlk gemi olan Vladivostok’un planlara göre 2014’ün sonunda, ikinci geminin ise 2015 yılında Rus donanmasına teslim edilmesi gerekiyor.

Uzunluğu 210 metre olan Mistral tipi gemiler, güvertesinde 16 adet taarruz helikopterinin yanı sıra 450 tam teçhizatlı asker taşıyabiliyor.

 

Editör: TE Bilişim