Costa Concordia'nın kaptanı, ilk defa geminin enkazına çıktı

İtalya'nın Giglio Adası açıklarında iki yıl önce kaza yapan Costa Concordia kruvaziyerinin kaptanı Francesco Schettino, olayın peşinden ilk defa geminin enkazına gitti.

Adanın birkaç metre açığında mevcut bulunan ve üzerinde enkaz kaldırma çalışmalarının yürütüldüğü dev yolcu gemisinin, gün içerisinde ilginç bir ziyaretçisi vardı. Muazzam geminin Giglio'nun açıklarındaki kayalıklara çarpmasına sebebiyet verme, birden çok fazla kişinin ölümüne yol açma ve gemiyi yolcu var iken terk etme gibi gerekçelerle yargılanmasına Grosseto'daki mahkemede devam edilen Schettino, "Bildikleriyle gerçeklere katkıda bulunmak için" adaya geldi ve olay yerinde uygulama yaptı.

Üzerinden iki seneyi aşkın vakit geçtikten akabinde gemisine dönen kaptan Schettino, burada yaklaşık olarak üç saat geçirdi. Avukatı Domenico Pepe ve Grosseto Savcılığı'ndan Alessandro Leopizzi ve Stefano Pizzi ile gemiye giden Schettino'nun, burada olaya ait teknik bilgiler verdi. Kendisinin Giglio Adası'na gelmesini ve enkazdaki temaslarını takip eden gazetecilerle tartışan Schettino, "Ben gün içerisinde netice değerlendirmeleri öncesinde teknik konularda takviye verdim" diye belirtti.

Schettino, "Ya iyi anlayın veya iyi yazın.

Şayet süreci iyi takip etmiş olsaydınız, yay yapmak veya yakın geçmek arasındaki farkı anlardınız. Kim gemiyi terk ettiğim üzerine konuşuyorsa halen, bir halt anlamamıştır" ifadesiyle gazetecilere çıkıştı. Bu arada, hava şartlarının düzelmesiyle gelecek aylarda yerinden kaldırılması planlanan geminin söküm işlemleri için kaza mahalline en yakındaki çok büyük liman olan Piombino'ya götürüleceği İtalyan basınında öne çıkıyor. Costa Concordia kruvaziyeri, 4 bin 200 yolcu ve mürettebatıyla 13 Ocak 2012'de Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona şehrine doğru akşam saatlerinde başladığı seyrinde, Toskana bölgesi sahillerindeki Giglio Adası açıklarında mahalli saatle 21.42'de kayalıklara çarparak kaza yapmıştı. Olay esnasında gemide mevcut bulunan 10 Türk yolcu, kazadan yara almadan kurtulmuştu.

Kazanın peşinden gemi, yaklaşık olarak 20 ay boyunca adaya paralel yatık şekilde kalmış, 17 Eylül 2013'te "Parbuckling" operasyonuyla doğrultulmuştu.

Editör: TE Bilişim