Geri dönüşüme kazandırılmak üzere Aliağa’ya getirilen 'Kuito' adlı Gemi’nin radyoaktif madde içermediği ve temiz olduğu ortaya çıktı. Bir haftadır Türkiye gündemini meşgul eden ve tartışmalara neden olan FPSO KUITO isimli Yüzer petrol depolama gemisi Öge Gemi Söküm tesislerinde baştankara edilerek söküm için hazırlıklara başlandı. Angola’da uzun yıllar ham petrol işlemek üzere kullanıldıktan sonra miladını dolduran ve geri dönüşüme kazandırılması için Aliağa’ya getirilen Gemi’nin radyasyonlu olduğu iddia edilmişti.
 
İLGİLİ KURUMLAR GEMİYİ EN İNCE AYRINTISINA KADAR DENETLEDİ
Zehirli olduğu gerekçesiyle çevrecilerin Aliağa’da sökümüne karşı çıktığı Gemi’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yetkilendirilen denetim heyeti incelemelerde bulundu. Aliağa Liman Başkanlığı tarafından günlerdir Tavşan Adası güneyinde bekletilen geminin tüm açık ve kapalı mahallerinde gerekli ölçüm ve kontroller yapıldı. Yapılan altı saatlik incelemenin ardından hazırlanan raporda; Geminin tüm mahallerinde yapılan radyasyon ölçümlerinde değerlerin sınır değerler altında bulunduğu belirtildi. Raporda açıklanan veriler;  ‘Kuito’ adlı Gemi’de radyoaktif atık bulunduğuna yönelik iddiaları boşa çıkardı ve Gemi’yi Türkiye’ye gelmeden önce, söküme hazırlık aşamasında inceleyen Sea2 Cradle B.V survey firması tarafından düzenlenen 18 Aralık 2014 tarihli ‘’Tehlikeli Maddeler Envanter raporunun doğruluğunu kanıtlamış oldu. Gemi’de yapılan incelemede; gemi kargo tanklarının temizlemiş olduğu, petrol türevi içermediği, tankların ve boru devrelerinin sıcak çalışmaya uygun olduğu tespit edildi. 
 
ÇEVRECİLERİN İDDİALARI ASILSIZ ÇIKTI
Son günlerde çevreciler tarafından hedef tahtasına oturtulan Gemi’nin daha önce de Şubat 2014 tarihinde Sea2 Cradle,  Kasım 2014 tarihinde ARPS Aberdeen Radiation Protection Service, ve 30 Aralık 2014 tarihinde ise ANGOLA Elektrik –Su ve Radyasyon Enerjisi Düzenleme Bakanlığı tarafından incelendiğine dikkat çeken Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, “Büyük bir hassasiyetle yapılan inceleme ve ölçüm sonuçları;  daha önce yurtdışında hazırlanan raporların doğruluğunu bir kez  daha kanıtlamaktadır. İddialar üzerine burada yapılan incelemede ise  son günlerde bazı basın ve yayın organlarında yayımlanan haber ve yorumların gerçek dışı olduğunu ve hiçbir bilimsel veriye dayanmadığı gözler önüne sermektedir. Özellikle bazı STK’ların kamuoyunu yanıltıcı paniğe sevk edici açıklamalar yaparken ellerindeki belge ve bilgileri güncellemesi gerekliliği bir kez daha anlaşılmıştır. Bu tip kuruluşların ekonomik savaş içinde olduğumuz ülkelere hizmet ettiklerini bilmelidirler.” 
 
BUGÜNE KADAR SÖKÜLEN EN BÜYÜK GEMİ UNVANI KUİTO’NUN
Ersin Çeviker, “FPSO KUITO 46000 ton çelik ağırlığında olup, bu güne kadar tesislerimize gelen en büyük tonajlı gemi özelliğini taşımaktadır.
Geminin sökümü süresince çalışmaları, AB bağımsız bir survey tarafından her aşamada izlenecektir. Ülkemiz çevre ve iş sağlığı uygulamaları ile Gemi geri dönüşüm faaliyetlerinde lider ülke konumundadır. Çevre ve iş sağlığı için risk teşkil eden gemilerin tesislere kabul edilmemesi konusunda hassasiyet göstermektedir" dedi.
 
'Kuito' adlı Gemi tüm izinlerin alınmasının ardından baştankara edilerek satın alan firmanın tesislerinde karaya vurduruldu.
Editör: TE Bilişim