Foça’dan Marsilya’ya 

BATI Anadolu’nun M.Ö. 600 yıllarındaki 12 İon kentinin en önemlilerinden biri olan bugünkü adıyla Foça, eski adıyla Phokaia’nın, Akdeniz’deki  kolonilerinden Fransa’nın Marsilya kenti arasında yıllar sonra yeniden bir bağ kurulacak. ‘İzmir-Foça-Marsilya Tarihe Yolculuk’ projesi ile dönemin tarihsel özelliklerine uygun, arkeolojik verilere dayanılarak inşa edilen gemi ile Foça’dan yola çıkılarak, o dönemde izlenen rotanın aynısı takip edilecek ve Marsilya’ya ulaşılacak.

Dışişleri Bakanlığı himayesinde, Ankara, Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Fransa Büyükelçiliği, Amatör Denizcilik Federasyonu, Marsilya’daki yerel kuruluşlar, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, Foça Belediyesi ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi gibi çok sayıda kuruluşun işbirliğiyle destek verdiği ve ana sponsoru Arkas Holding olan proje ‘360 Derece Araştırma Grubu’ tarafından hazırlandı.

Grup üyesi olan ve projenin koordinatörü arkeolog Osman Erkurt, bu projenin temel amacının Ege’nin ve Anadolu’nun, Akdeniz üzerindeki etkilerinin tekrar hatırlatılması olduğunu söyledi. Proje çerçevesinde,  İon göçünde kullanılan, ince yapısıyla, kürek ve yelkenle hızlı hareket eden Bireme gemisinin benzerinin yapımına Nisan 2007 yılında başladıklarını ve tamamlayarak denize indirdiklerini belirtti.

Projede öncelikle iki gemi düşünüldüğünü, ancak maddi imkanlar çerçevesinde bir gemi hazırladıklarını, 19 metre boyunda, 5 metre eninde olan ve ‘Kybele’ adını verdikleri 20 kürekli ve yelkenli gemiyle yolculuğa çıkılacağını kaydeden Erkurt, şöyle konuştu:

Mayıs’ta yolculuk

“Şu an Urla balıkçı barınağında bulunan Kybele Mayıs ayı başında  Marsilya’ya doğru Foça’dan yola çıkacak. O dönemde izlenen rotanın aynısı takip edilecek. Rotamız, Yunanistan, İtalya, Korsika üzerinden 1 Temmuz 2009’da Marsilya Limanı. Marsilya Limanı’nda bulunan pirinç bir plakette, ‘Bu şehir M.Ö. 600 yılında Anadolu’dan gelen Phokaialı’lar tarafından kurulmuştur’ yazar. Bu yazı, projenin çıkış noktasını oluşturması açısından çok önemlidir.”

1 Temmuz 2009’da Fransa’da ‘Türkiye Yılı’nın başlayacağını kaydeden Erkurt, “Yelken ve kürek kullanılarak yapılan yolculuk sonrasında gemi  nehir yoluyla Paris’e gidecek. Daha da sonra Tuna Nehri’nden Osmanlı’nın izlerinin peşinde sekiz Avrupa ülkesini geçerek, Karadeniz’e çıkacak ve İstanbul 2010 Kültür Başkenti etkinliklerine katılacak” dedi. 

Editör: TE Bilişim