Foça Çevre Botu Tarlada

Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi eski Başkanı Yaşar Balta, "Geçmişte yaşananların yeniden yaşanmasını istemiyoruz. Acil olarak yeni çevre botumuzun onarılmalı ve botun artık bir köşede süs olarak kullanılmasına son verilmesini talep ediyorum.” Dedi.

FOÇA MERKEZ SU ÜRÜNLERİ KOOPERATİFİ ESKİ BAŞKANI YAŞAR BALTA ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI TARAFINDAN FOÇA BELEDİYESİNE GÖNDERİLEN ÇEVRE KORUMA BOTUNUN BİR YILDA ATIL DURUMA DÜŞÜRÜLDÜĞÜNÜ İDDİA ETTİ.

Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi eski Başkanı Yaşar Balta, 2007 Yılının aralık ayında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 116 bin TL"ye alınarak Foça Belediyesine gönderdiği saatte 30 mil hız yapabilen 9 metre uzunluğunda 3 metre genişliğinde 220 hp dizel motorlu kamaralı 5 yolcu kapasiteli Çevre Koruma botunun yaklaşık 3 aydır arızalı olduğunu botun özel bir firmaya ait tekne çekek yerinde bırakılarak atıl duruma düştüğünü iddia etti. Yaşar Balta, “Bakanlığımızın Foça Belediyesine Çevre Koruma hizmetlerinde kullanılmak üzere gönderdiği çevre botunu belediyemiz bir yılda atıl duruma düşürmeyi başardı” iddiasında bulundu.

“5 YILDA 672 TANE RESMİ GÖREV YAPTIK”

Foça"nın Türkiye"de Akdeniz Foklarının korunması için pilot bölge seçilmesi ve aynı zamanda Foça"nın Türkiye"deki 14 tane özel çevre koruma bölgesinden bir tanesi olması nedeni ile 1997 Yılında da yine Çevre Bakanlığı tarafından daha öncede bir çevre botu daha gönderildiğini hatırlatan Yaşar Balta, 97–2000 yılları arasında Eski Bot"un sevk ve idaresinin belediye tarafından yapıldığını hatırlattı. Çevre Koruma botunun 2000 yılında Foça Su Ürünleri Kooperatifinin talebi üzerine dönemin belediye başkanı Ali İlcan tarafından belediye bünyesinden çıkarılarak Foça Kaymakamlığı bünyesine verildiğini anlatan, Yaşar Balta, “O dönemde belediye yönetiminde olan Çevre Botu"nun Kaymakamlığa verilmesinde ki neden bot"un sevk ve idaresi hakkında bir takım şaibeler olması olmuştu. Dönemin belediye başkanı bu şaibelerin ortadan kalkması için botu Kaymakamlık bünyesine  Kooperatifimiz tarafından kullanılmak üzere devir etti 2000 Yılından 2005 yılına kadar  kaymakamlık bünyesinde  kalan botun  kullanımı kooperatifimiz  tarafından yapıldı Biz o dönemde  kooperatifimize olan güvenini boşa çıkarmadık.5 yıl boyunca sevk ve idare görevini yürüttüğümüz bot ile 672 tane resmi görev yaptık. Bu görevler içerinde kaçak avcılık ile mücadele başta olmak üzere, çevre cezaları ve arama kurtarma çalışmalarına varıncaya kadar.Sahil Güvenlik komutanlığımızla da koordineli çalışarak gelecek  nesillere kurumuş  bir deniz ,yok olmuş bir meslek miras bırakmamak için 7/24  gönüllü olarak  hizmet ettik” diye konuştu.

ESKİ BOTUMUZDA HURDAYA AYRILMIŞTI

Uygulamanın  Türkiye"de ilk defa  gerçekleştirilmiş örnek bir çalışma olduğuna dikkat çeken Yaşar Balta,”.Biz kooperatif olarak sivil toplum örgütlerinin başarısını gösteren bir model oluşturmuştuk Beş yıl boyunca özellikle kaçak avcılığa karşı verdiğimiz mücadele  taktir toplamıştı. Fakat tüm bu başarılı mücadelemize rağmen 5 yıl süre ile çalıştırdığımız çevre botunun   maddi imkansızlıktan, ödeneksizlikten  gerekli rutin bakımlarını  çok sağlıklı yapamadık. Bu eksiklik en sonunda 2005 yılında  patlak verdi.Bot"un makinesi büyük bir arıza yaptı.Arıza tespit için gelen Rodos makine servisi tuttuğu arıza tutanağında da bot"un makinesinin  gerekli  servis bakımlarının yapılmaması nedeni ile arıza yaptığını tespit etti. Bu arada çevre botu kaymakamlık  ve kooperatif bünyesinden çıkarılarak   2005 yılında yeniden belediye bünyesine verildi.Belediye bünyesine geçen bot öylece kaldı. Onarılamadı.Çevre Bot"unun onarılması için 25 TL gibi bir nakit paraya ihtiyaç vardı.Belediye bu parayı harcamak istemedi ve eski botumuz  öylece bırakılarak hurdaya ayrıldı.” Şeklinde konuştu
 
 “YENİ BOT ALINIRKEN BİR TAKIM ENTRİKALAR DÖNDÜ”

Su Altı Araştırmaları Derneği ve Akdeniz Foku Araştırma Grubu ile birlikte Foça  Su Ürünleri Kooperatifi olarak  Çevre ve Orman Bankalığına yeni bot alımı için yazı yazdıklarını ifade eden Yaşar Balta,”Bu konuda ki çalışmalarımızı  Anakara"da görevli  Sad Afag  yönetim kurulu üyesi Cem Kıraç tarafından  takip edildi.Çalışmalarımızın sonucunda yeni  çevre botu talebimize  cevap veren bakanlık her iki kurumu  yeni bir çevre botu alımı için görevlendirdi.Kurduğumuz bir heyet ile İstanbul Bot Show"a giderek bakanlığın öngördüğü miktarda , bize en uygun olan botu tespit ettik. Hatta o günlerde bir takım entrikalar döndü. Benim ısrar etmeme rağmen bizim ülkemizin hava koşullarına uygun olamayan soğuk dünya ülkelerinin kullandığı bir motor satın alındı. Sonunda yine ben halkı çıktım bakanlık tarafından gönderilen yeni çevre koruma botu  yaklaşık 3 aydır arızalı olarak  karada atıl durumda bekliyor.”iddiasında bulundu.

 “YENİ BOT BİR YILDA 2 DEFA RESMİ GÖREV YAPABİLDİ”

Eski Bot"un arıza yaptığı dönemde kamuoyunda kooperatifimize karşı başlatılan karalama kampanyasında biz  günah keçisi ilan edilmiştik  diyen,Yaşar Balta, “Eski botun kullanım hatası yüzünden hurdaya ayrıldığı iddia edilmişti. Hatta bu iddialar üzerine yeni çevre botu Foça"ya geldiğinde bazı internet sitelerinde Çevre Botu kime verilsin şeklinde anketler düzenlendi. Sonuç olarak bot belediye bünyesinde kaldı. Şimdi ben basın aracılığı ile sormak istiyorum. Foça Belediyesi Bir yılda yeni çevre botunu atıl bırakmayı nasıl başardı?. Çevre Botu Bir yıl süre içinde 2 defa resmi görev yapabildi. Biz eski bot ile 5 yılda 672 defa resmi görevde bulunduk. Niçin siyaset bazı gerçeklerin önüne geçiyor. Eski Bot kooperatifimizin idaresinde iken arıza yaptığında kamuoyunda yer yerinden oynarken niçin aynı olay  belediye idaresinde yaşandığında sessiz kalıyor. Geçmişte yaşananların yeniden yaşanmasını istemiyoruz. Acil olarak yeni çevre botumuzun onarılmalı ve botun artık bir köşede süs olarak kullanılmasına son verilmesini talep ediyorum.” Dedi. 

Editör: TE Bilişim