Martinik Adası açıklarında fırtınaya yakalanan Bourbon Rhode isimli açık deniz destek römorkörü (AHT) battı. Gemide bulunan mürettebattan 3’ü kurtarılırken, 11'i kayboldu.

 Türkdeniz’deki habere göre, Fransız gemi sahibi, Perşembe günü Guyana'ya giden geminin Martinik Adası’nın yaklaşık 1.200 deniz mili açıklarında fırtınaya yakalandığını kaydetti.

Mürettebat, geminin arka tarafında su aldığını bildirmesi üzerine kurtarma operasyonu başlatıldı.

Fransız Donanması tarafından gönderilen Falcon 50 uçağı gemiyi tespit etti ve 3 mürettabat kurtarıldı.

Ticari bir gemiye çıkarılan mürettebat tıbbi gözetim altına alındı. Bölgesel Operasyonel Gözetleme ve Kurtarma Merkezi (CROSS) Batı Hint Adaları-Guyana, Fransız Donanması, sayısız ticari gemi ve ABD Ulusal Kasırga Merkezi'nin bir uçağı da aramada yer alıyor. Geminin bağlı olduğu şirket yetkilileri, mürettebatın ailelerini bilgilendirmek ve bu zor zamanlarda onlara tam destek sağlamak için seferber oldu.

“Bourbon Rhode”, Bourbon Marine & Logistics tarafından işletilen 1400 GT açık deniz destek gemisidir. Gemi 18 Eylül'de Kanarya Adaları'ndaki Las Palmas'tan Fransız Guyana'daki Georgetown'a doğru yola çıkmıştı. Geminin tahmini varış tarihi 3 Ekim idi. Yolculuğun ortasında, 26 Eylül Perşembe günü, gemi, bulunduğu yerden sadece 60 deniz mili uzaktan geçen  Lorenzo'nun gözünde son derece ağır havaya yakalandı. O sırada kasırganın etrafındaki alanda rüzgâr hızları 130 m/sn ye kadar çıktığı, 6 metrelik bir dalga yüksekliği olduğu bildiriliyor. Gemi, “Inmarsat C” iletişim sistemini kullanarak acil yardım talebinde bulundu.

Fransız Guyana Deniz Kurtarma Koordinasyon Merkezi (MRCC) bu talebe cevap vererek bölgedeki en yakın gemiyi arayarak yardım etmesini istedi. Bu gemi “SSI Excellence" adlı bir dökme yük gemisiydi, ancak yaklaşık 200 deniz mili uzaktaydı. Yardım için rotayı değiştirdiğini söyledi, ancak olay yerine ulaşmasının 22 saat alacağı konusunda uyardı. Kısa bir süre sonra, öğleden sonra 2: 30'da,  gemi ile temas kayboldu. Daha sonra AIS'den kayboldu ve battığı kabul edildi. Şu anda, geminin kasırgaya nasıl bu kadar yakın bir şekilde yakınlaştığı bilinmiyor, ancak bu konuda araştırma devam ediyor.

Olay sırasında gemide 15 kişi olduğu bildirildi. Bourbon tarafından istihdam edilen 14 mürettebat ve varış yerindeki bir proje üzerinde çalışmak üzere yolcu olarak bulunduğu anlaşılan ayrı bir şirket tarafından istihdam edilen 1 kaynakçı vardı. MRCC ve diğer katılımcılar o zamandan bu yana bölgeyi araştırmak için beş ticari gemi, denizcilik gemileri ve uçakları görevlendirdiler. Bir can salı bu süreç içerisinde kurtarıldı. Salda bulunan. 3 mürettebat  tıbbi tedavi için karaya çıkarıldı ve durumları iyi. Bu öğleden sonra, ne yazık ki denizde mürettebattan bir kişinin daha cesedine ulaşıldı.

Yukarıdakilere ek olarak, henüz kurtarılmadığının anlaşılmasına rağmen, gemiden geldiğine inanılan bir hızlı can kurtarma botunun alabora olduğu tespit edildi. Gemide toplamda dört can filikası bulunuyordu ve diğer ikisi için araştırmalar sürüyor. 

Editör: TE Bilişim