Fırtına Türk guletini korsanlardan kurtardı    

Japonya’ya satılan Türk guleti Ariva 3, Yemen açıklarında korsanların saldırısına uğradı. Ariva 3, TCG Giresun firkateynine sığındı.

JAPONYA’ya satılan Türk guleti Ariva 3, Yemen açıklarında korsanların saldırısına uğradı. 2000 yılında Marmaris’te yapılan Ariva 3 yelkenlisi sekiz yıl boyunca Ege kıyılarında mavi yolculukta kullanıldı. Bu yıl başında Japonlara satılan 23 metre uzunluğundaki Ariva 3, beş Japon, bir İngiliz kaptan ve bir Türk kaptandan oluşan mürettebatıyla geçen haftalarda Japonya’ya doğru yola çıktı. Tekne, cumartesi günü Yemen açıklarında Kızıldeniz’i aşmalarına 300 deniz mili kala fırtına çıkınca en yakın liman olan Al Hudayda’ya sığındı. Havanın dinmesi üzerine akşamüstü tekrar yola çıkan Ariva 3 bütün gece yol aldıktan sonra fırtına tekrar şiddetlendi. Eritre ve Yemen arasındaki Jabal Zugar’da en uygun demirleme yerini söyleyeceklerini düşünerek balıkçılara yaklaştıklarını söyleyen kaptan Hüseyin Kaptan sonrasını şöyle anlattı:

Ateş açtılar

"Yarım mil kala ateş bize ateşy açtılar ve hemen arkasından da iki tekne üzerimize gelmeye başladı. Ne olduğunu anlayamadık ve geriye dönerek kaçmaya başladık. O anda ateş etmeye devam ediyorlardı. Aklımıza ilk gelen dingiden (Arkaya bağlı acil durum botu) kurtularak onlara bırakmak ve oyalamak oldu. Dinginin peşine gittiler. Daha sonra iki tekne daha ateş ederek gelmeye başladı. Onlar da bir süre takip ettiler. Fırtına güçlü olduğu için bizi takip etmelerinin zordu. Bunu görünce biraz rahatladık ve hemen bölgedeki en yakın gemilere çağrı yaparak durumumuzu ilettik."

Cibuti’ye ulaştık

Kurşunların tekneye isabet etmediğini söyleyen Hüseyin Kaptan, saldırı üzerine Aden körfezi olan rotalarını değiştirerek dört gün fırtınanın içinde yol alıp Cibuti’ye ulaştıklarını belirtti. Bölgede güvenliği sağlayan Deniz Kuvvetlerine ait TCG Giresun gemisiyle irtibat sağlayıp gemiyi ziyaret ettiklerini belirten Hüseyin Kaptan, "Her türlü yardımda bulunabileceklerini söyleyerek bizi rahatlattılar. Yaşanan olay nedeniyle yatın sahibinin gelmesini bekliyoruz" dedi.

 

Editör: TE Bilişim