Fındıklı'da çevrecilerin hukuk zaferi

Danıştay, Karadeniz Sahil Yolunun Aksu geçişi dolgu imar planını iptal etti

Karadeniz Sahil Yolu üzerindeki Rize-Fındıklı Aksu geçişi için 9 yıldır sürdürülen hukuk mücadelesi çevrecilerin lehine sonuçlandı. Danıştay 6’ncı Dairesi, Fındıklı Aksu geçişi ile ilgili verilen dolgu imar planlarını iptal etti. Kararın ardından karayolunun trafiğe kapatılıp hukuk mücadelesini başlatan ve silahlı saldırıda hayatını kaybeden Avukat Cihan Eren adına sosyal alan yapılması istendi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın, 2005 yılı Ekim ayında Karadeniz Sahil Yolu Rize-Fındıklı İlçesi Aksu Mahallesi geçişi için onayladığı dolgu imar planlarının iptali istemiyle, aralarında Avukat Cihan Eren’in kızı Zeliha Eren’in de bulunduğu 5 kişinin Danıştay'da açtığı dava sonuçlandı. Danıştay 6’ncı Dairesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın resen onayladığı dolgu imar planlarını, ‘Şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı’ gerekçesiyle iptal etti.

YOL KAPANMALI

İptal kararının ardından Aksu Mahallesi Muhtarı Musa Kazım Özçiçek, Karadeniz Sahilleri Koruma Platformu Başkanı Hasan Sıtkı Özkazanç ile birlikte Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu, Fındıklı Muhtarlar Derneği’nde basın toplantısı düzenledi. Özçiçek, hukukun geç de olsa verdiği kararla karşı çıkışlarının haklılığını, önerdikleri çözümlerin doğruluğunu bir kere daha gösterdiğini belirtti. Özçiçek,

 “Sonunda hukuk ve adalet yerini buldu. Ancak bizi yönetenler, hukuk ve adaleti hiçe sayıp birilerine rant kazandıranlar hukuk karşısında hesap verme dönemine geldi. Başta Fındıklı Belediye Başkanı olmak üzere yetkililere sesleniyorum. Mahkeme kararının ardından Karadeniz Sahil Yolu’nu trafiğe kapatmak mecburiyetindedirler. Eğer mahkeme kararına duyarsız davranan olursa hukuk önüne çıkaracağız. 2001 yılından bu yana bizi ağlatanların şimdi ağlama zamanı geldi. Bizi susturdular. Hukukum yok oldu. Karadeniz’i kayadeniz yaptılar. Ama hesap verme zamanı geldi” dedi.

Özçiçek, “Yolun imar planı iptal edildi. İlk görev Belediye Başkanı’na düşüyor. Çıkıp yolu trafiğe kesecek. Kesmediği halde kendisi hakkında Cumhuriyet Savcısına suç duyurusunda bulunacağız. Benim torunuma, gelecek neslime denize girecek bir metre alan bırakmayanlar artık hukuk önünde hesap verecektir” diye konuştu.

GEREKİRSE AİHM'E GİDERİZ

Davanın avukatlığını yürüten Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu ise, “Bu yolun artık hukuka uygun olmadığı ortaya çıkmıştır. Mahkeme kararı ile bu yolun açık kalması hukuku her gün ihlal etmek demektir. İlgili kamu görevlilerine başvurup yolun buradan kaldırılmasını talep edeceğiz. Aksi halde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bu arada kıyı yolu burada olmaya devam ederse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gidip, hukuk dışı uygulamaları nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Devletine dava açacağız” dedi.

AVUKAT CİHAN EREN'İN ADI VERİLSİN

Karadeniz Sahilleri Koruma Platformu Başkanı Hasan Sıtkı Özkazanç da, mahkeme kararının gereğinin yapılıp dolgu alanında yapılan yolun trafiğe kapatılması gerektiğini belirterek, “Bu yolun bulunduğu dolgu alanı, park ve benzeri bir sosyal hizmet alanına dönüştürülüp, Aksu sahillerini korumak uğruna hayatını feda eden Avukat Cihan Eren’in adının verilmesini istiyoruz. Mevcut yol da güneyden yapılacak projelerle geçirilebilir” diye konuştu.

Karadeniz Sahil Yolu’nun Fındıklı Aksu geçişinin 2000 yılında deniz dolgusu ile yapılması kararlaştırılınca yöre halkı da hukuk mücadelesi başlatmıştı. Mücadele, Fındıklılı Avukat Cihan Eren’in 2001 yılında yol projesinin iptali istemiyle Trabzon Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açmasıyla başladı. 2004 yılında sonuçlanan dava ile mahkeme dolgu imar planları olmayan yol projesini iptal etti. 2005 yılında Fındıklı Belediye Meclisi söz konusu güzergah için dolgu imar planı onayı verince Avukat Cihan Eren, bu kararın iptali istemiyle Trabzon Bölge Mahkemesi’ne bir dava daha açtı.

Ancak Eren, davanın keşif incelemesine iki gün kala 18 Nisan 2005 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Eren’in açtığı dava 2006 yılının Haziran ayında Belediye Dolgu İmar Planları’nın iptaliyle sonuçlandı. Bu dava sürerken 2005 yılının Ekim ayında bu kez Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Aksu geçişi için resen dolgu imar planı onayı verdi. Bu onayın iptali istemiyle açılan davanın da sonuçlanmasıyla 9 yıl süren hukuk mücadelesinde açılan 3 ayrı davada da yöre halkının lehine sonuç verdi.

3'üncü derecede doğal SİT alanı olan Fındıklı Aksu Mahallesi’nden deniz dolgusu yapılarak geçirilen Karadeniz Sahil Yolu, 2006 yılında iş makinelerinin geceli gündüzlü çalışması sonucu 2007 yılında trafiğe açılmıştı.(dha)

 

Editör: TE Bilişim