ODEK Oruç Reis Denizciler Kulübü gelenekselleştirdiği Genç Denizciler Söyleşileri'nin 28 Nisan tarihli toplantısında IMEAK DTO Yönetim Kurulu Üyesi, Kıran Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tamer Kıran'ı ağırladı. Bilgi paylaşımını ve tecrübe aktarımını temel alan söyleşi sırasında Tamer Kıran, Türk denizcilik sektörüne ilişkin kapsamlı tespit ve değerlendirmelerini kalabalık ve ilgili dinleyicilere aktardı.

Resesyondan sonra denizcilik krizi
“Dökme kuru yük piyasalarında kasımdan sonra başlayan düşüş devam ediyor ve bana göre bunun en büyük nedeni gemi arzı” diyerek konuşmasına giriş yapan Kıran 'finansman ve resesyon krizi  yaşandı, şu an ticaret hacminin artmasına rağmen denizcilik krizi yaşıyoruz” dedi. 2008 yılında denizyolu ile taşınan yük miktarı 5 milyar 159 milyon ton, 2009’da 4 milyar 895 milyon ton ve geçen yıl % 10 artarak 5 milyar 378 milyon tona ulaştığını altını çizen Kıran, bu yıl ise 5.7 milyar ton yükün taşınması beklendiğini belirtti. “Varolan duruma karşılık bu yıl yaklaşık 120 milyon dwt ton kuru yük gemisi filoya girecek. 2012’de de benzer tonajda gemi girişi olması bekleniyor. Şu anda dökme kuru yük sipariş defteri 551 milyon dwt. Hurdaya çıkışlar yardımcı olacaktır. Yılın ilk üç ayında tarihte görülen en büyük hurdaya çıkış miktarı oldu. Ancak hurdaya çıkışlar gemi segmentine göre değişiyor” diyen Kıran, handysize tonajında çok ciddi rakamlarda hurdaya çışın öngörüldüğünü belirtti. Kıran, Türk ticaret filosunun % 45’inin 20 yaşın üstünde ve bu gemilerin 45’lik kısmın % 39’unun da 25 yaşın üstünde olduğundan hareketle handysize gemilerini durumu için iyimser olunabileceğini kaydetti.

Koster filosunda yenilenmeye tam destek
“Ama supramax için senaryo çok daha farklı, supramax filosunun sadece % 18’i 20 yaş üstünde. 45.000 dwt’ye kadar olan tonajda iyimser olabilir ama üstündeki gemilerde sıkıntı yaşanacaktır” diyen Kıran, Türk ticaret filosundaki farklı gemi türlerini değerlendiriken de “10.000 dwt altı koster filosuna baktığımızda 400 civarında geminin neredeyse tamamı 25-30 yaş üstü. 1-10 yaş arası en fazla 60 gemidir. Koster yenileme projesini yüzde 100 destekliyorum” dedi. Kıran, koster filosunda güçlü kalma isteğini ticari ve stratejik anlamda doğru bulduğunu vurguladı.  

“Gemi inşa cari açığa ve istihdam sorununa çare”
Gemi inşa sektöründe tartışılmaz bir liderliğe doğru ilerleyen Çin'le rekabetin ancak 'tersanelere devlet desteğiyle mümkün' olduğunun altını çizen Kıran; genç denizcilere ekonomik atılımın devasalığını yerinde tecrübe etmek için mutlaka Çin'i ziyaret etmelerini tavsiye etti. 1980 sonrası teşviklerle Türk ticaret filosunun yenilendiğini hatırlatan Kıran, gemi inşa sektörünün Türk ekonomisinin en temel iki sorunu olan işsizliğe ve cari açığa çare olabileceğini belirtti. Kıran, gemi inşada makineleşmenin belli bir ölçeğe kadar gerçekleştiğini bu sebeple de istihdama hâlâ elverişli olduğunu dile getirdi.

 

Editör: TE Bilişim