Filyos Projesi hukuki süreci bekliyor

Filyos Projesi kapsamında 1,5 milyar dolarlık yatırım ve 12 bin kişilik istihdam beklentisine yönelik hazırlık çalışmaları, etüt ve kamulaştırmayla ilgili davalar nedeniyle devam ettirilemiyor.

Osmanlı padişahlarından Sultan İkinci Abdülhamit döneminde hazırlanan “Anadolu’da Genel Üretim Raporu”nda Filyos’ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesi, Zonguldak’ın en önemli yatırım hayali arasında yer alıyor.

Havzanın 8 Eylül 2012’te Bakanlar Kurulu Kararı ile Karma Endüstri Bölgesi ilan edilmesiyle önemli ivme kazanan yatırım süreci doğrultusunda altyapı ihalesi yapılan Filyos Limanı’nın bir an önce hayata geçirilerek fabrika yatırımları için tahsislere de başlanması bekleniyor. Yaklaşık 607 hektar büyüklüğündeki bölgenin, karma endüstri bölgesi niteliğinde olması dolayısıyla her sektörden yatırımcıya açık olmasına karşın bazı sivil toplum kuruluşlarının ve kişilerin başlattığı hukuki süreç nedeniyle gerekli hazırlıklar sürdürülemiyor.

Zonguldak Valisi Ali Kaban, Filyos Projesi’nin yıllardır kentin gündeminde olduğunu söyledi. Filyos Limanı altyapı ihalesinin geçen yıl mart ayında yapıldığını anımsatan Kaban, “İhalenin kesinleşmesi uzun sürdü ayrıca ihaleyle ilgili muhtelif itirazlar şeklinde bir sürece girildiği içinde bugüne kadar çalışmalara başlanamadı. Filyos Vadisi ile ilgili yargıya intikal eden iki dava konusu var. Birincisi oradaki kuş cennetine yönelik. O da doğrudan endüstri bölgesini etkiliyor. İkincisi ise kamulaştırma ve etüt çalışmasıyla ilgili. Bu iki itiraz nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı çıktığı için jeolojik etüt ve kamulaştırma kaldı. Normalde kamulaştırma hızlı gidiyordu. Yürütmeyi durdurma olmasaydı biterdi. Hükümet çalışmalar için bol ödenek ayırdı ancak yürütmeyi durdurma kararına yönelik yargısal süreç devam ettiği için yapılabilecek bir şey yok” diye konuştu.

Kaban, Filyos’a yatırımlarla ilgili talepler ilgili bakanlıkların topladığına dikkati çekerek, “Yargısal süreç devam ettikçe talebin de anlamı yok. Süreç bitecek ki talepler karşılığını somut olarak bulabilsin. Valilik olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Geçen yıl üniversitemizle yaptığımız protokolle bölgede muhtemel bir 50 bin kişilik şehir oluşabileceği ihtimali üzerinden yaklaşık 6 bin hektarlık alanı tarattık. Altyapıyı hazırladılar. Bizim tahminimiz imar faaliyetini asgari 50 bin kişilik yeni bir şehir oluşacağı üzerine kurguluyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeşil endüstri çalışması

Bölgedeki kuş cennetini göz önüne alarak yeşil endüstrilere yönelik çalışmaları olduğunu anlatan Kaban, sözlerini şöyle bitirdi: “Geçen yıl Japonya’ya gittiğimizde oradaki kalkınma ajansıyla yaptığımız görüşmelerde, bu konuda bize yardım edip edemeyeceklerini sordum. Onlar da heyecanlanmışlardı ve ‘bize böyle taleple gelen yok’ demişlerdi. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan iki uzman Japonya’ya gitti. Çok nadir olan bir durumla 100’ün üzerinde firma konuyla ilgilendi. Onlar da böyle bir güzel projede yer almak istiyorlar. Çevreci endüstrilere bizim ihtiyacımız var. Bunları buluşturmaya çalıştık ama şu anda yargısal süreç devam ederken bu sadece bir altyapı çalışması olarak kalıyor. Filyos’taki kuş cennetiyle ilgili de devam eden hukuki sürecin ardından yapının tümden ‘yeşil endüstrilerden’ oluşması zorunluluğu doğabilir. Biz bu ihtimale karşı ön hazırlığımızı yaptık.”

Editör: TE Bilişim