Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yıllık 25 milyon ton kapasiteye sahip olması planlanan Filyos Liman projesine AB mali destek fonlarından katkı sağlanması için yaptıkları 300 milyon euroluk başvurunun, Türkiye'nin uyguladığı ambargolara karşılık olarak Güney Kıbrıs tarafından engellendiğini söyledi. 
 
Zonguldak-Çaycuma Filyos vadisine yapılması planlanan limanla Boğazlar'ın yükünün hafifletilmesi ve Boğazlar'da karşılaşılan tehditlerin azaltılması; aynı zamanda, Kardemir  ve diğer sanayi kuruluşlarının artan transfer ihtiyaçlarının giderilmesi hedefleniyor. 
 
Yıldırım, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda yaptığı ulaştırma politikaları bilgilendirme konuşmasında, "AB ile ilgili konularda ulaştırma sektörü kara listede;  anlaşmazlık noktası oluşturan bir sektör" dedi ve şöyle konuştu: 
 
"Kıbrıs sorunu sebebiyle ulaştırma konuları dondurulmuş durumda. Toplam 14 fasılda bizimle ilgili konular var; ama orada fazla mesafe alamıyoruz. Şu anda Filyos liman projesi için 300 milyon euroluk bir teklif yaptık. Maalesef Güney Kıbrıs bunu bloke etti. 'Bu limanlara erişimle ilgili bir projedir, dolayısıyla 
Kıbrıs sorunuyla bağlantılı' diyerek bunu engellemeye çalışıyor. Mücadelemizi sürdürüyoruz. (Dışişleri Komisyonu'ndan) blokajın kaldırılması konusunda desteğe ihtiyacımız var."
 
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka da, projenin AB hibe programlarıyla yapılması planlanan beş önemli büyük projeden biri olduğunu söyledi ve şöyle konuştu: 
 
"Demir yolları projelerinde bir sorun yok. Ama Filyos, bir liman projesi olduğu için, Güney Kıbrıs biraz da arkasında Yunanistan'ın desteğiyle,  özellikle bizim Güney Kıbrıs gemilerini  limanlarımıza sokmama ambargomuz (sebebiyle),  AB ilgili birimleri nezdinde yoğun bir lobi yaparak serbest giriş hakkının tanınmaması halinde bu projenin desteklenmemesi yönünde bir kampanya yürütüyor." 
 
Aka, projenin şu anda AB bölgesel kalkınma ile ilgili genel müdürlüğünde olduğunu belirterek, "Kendi rekabet kurumlarına soracaklarını söylediler. 
 
Olumsuz bir cevap gelirse buna sığınacaklar. Konunun 20 gün-1 ay içinde sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi. 
 
Yıldırım ise, projenin hibe desteği alamaması durumunda iç kaynaklardan finanse edileceğini belirterek, "Olumsuzluk halinde de gene yaparız; ama hakkımız olan bir kaynak olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. 
 
Cevher, konteyner, akaryakıt gibi çeşitli yük gemilerine hizmet verecek limanın imar planı onaylandı, kara ve deniz alanları Ulaştırma Bakanlığı'na tahsis edildi. Bakanlığın proje ihalesine bu yıl içinde çıkması bekleniyor. 
 
Ulaştırma Bakanlığı halen, biri Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren projesi Köseköy-Gebze bölümü için yaklaşık 200 milyon euro, diğeri Karabük-Irmak demiryolu hattının rehabilitasyonu için yaklaşık 300 milyon euro olmak üzere oplam 500 milyon euro civarında hibe kapsamında AB mali desteği kullanıyor. 

Editör: TE Bilişim