Filipinler Denizcilik Enstitüsü (PMI Colleges) ve REE Denizcilik Okulları düşük kalitede eğitim verdikleri yönünde çıkan iddialar sonrası Filipinler hükümetince kapatıldı. Denizcilik okullarının kapatılmasında AB Komisyonu tarafından yapılan yoğun baskı da etkili oldu.

12.000 öğrencinin devam ettiği Manila ve Quezon City'de bulunan PMI okullarının kapatılması nedeniyle öğrenciler protesto gösterileri yaptı. Ancak Hükümet yine de Filipinler Denizcilik Enstitüsü'nin verdiği BS Denizcilik Mühendisliği BS Deniz Taşımacılığı müfredatlarında alınacak dereceleri artık tanımayacağını açıkladı.

Filipinler Emel ve İstihdam Bakanı Rosalinda Dimapilis-Baldoz, Avrupa Deniz Emniyeti Ajansı (EMSA) tarafından verilen olumsuz raporun ardından yaptığı açıklamada, "Okulun ilgililerinden maruz kaldığımız yoğun baskılara rağmen 3 yüksek eğitim kurumunu kapatmak için gerekenleri yaptık" şeklinde konuştu.

EMSA raporu Filipinler STCW belgelerinin tanınmaması yönünde çağrıda bulunmuştu.

Manila, diğer denizcilik okullarına PMI transfer öğrencilerini "gerekli belgeleri tamam olmasa bile" kabul etmeleri için talimat verdi.

Filipinlerin bayrak devleti olarak beyaz listedeki durumu da Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından mercek altına alınmış durumda. 2010 Manila Düzeltimini de içeren STCW Konvansiyonu da uygunluk açısından incelenecek.

 

Editör: TE Bilişim