Fethiye'de tur teknelerinin mola yeri isyanı

Muğla'nın Fethiye ilçesinde tekne sahipleri, günübirlik gezinti yapılan güzergahlar üzerinde bulunan mola alanlarının kaldırılmak istendiğini öne sürerek, Fethiye Körfezi girişini teknelerle kapattılar.   

İlçede 12 adalar turuna çıkan yaklaşık 30 günübirlik tekne ile yaklaşık 20 küçük tekne, Fethiye Körfezi girişinde toplandılar. Körfezin girişini kapatan tekneler, günübirlik gezinti yapılan güzergahlar üzerinde bulunan mola alanlarının kaldırılmak istendiğini öne sürerek, korna çalıp protesto gösterisinde bulundular.

12 Adalar ve Koylar Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ergün Eringü, gazetecilere yaptığı açıklamada, Fethiye ile özdeşleşen adalara yapılan tekne gezilerinin kısıtlanıp, mola alanlarının kimilerinin gezi güzergahından kaldırılmak istendiğini savundu ve ''Biz de tepki olarak bu boğazı kapatıyoruz. Demirleme alanlarımızı 1 Ağustos'tan itibaren değiştirmek istiyorlar. Buna karşı çıkıyoruz. Eylemlerimiz artarak sürüyor. Vali ile Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerinden bu kararın durdurulmasını istiyoruz'' dedi.

Fethiye Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan da günübirlik tur teknesi sahiplerinin haklı bir protesto gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Tekne sahipleri koyların yasaklanmasını protesto ettiler. Haklı olarak boğazda birleşerek körfeze birlikte girdiler. Bu tur teknelerinin bir güzergahı olması taraftarıyız'' diye konuştu.

-KOYLARIN KORUMA VE KULLANMA USUL VE ESASLARI-

Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin biyolojik çeşitlilik ve çevre değerlerinin korunması ve kirliliğin önlenmesi amacıyla ''Göcek Körfezi ile Göcek-Dalaman Koylarının Koruma ve Kullanma Usul ve Esasları''nı belirlemiş ve alınan kararları kamuoyuna açıklamıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, esasların 1 Ağustos Cumartesi gününden itibaren yürürlüğe gireceği belirtilerek, şunlar kaydedilmişti:

''Gemiler için belirlenen esaslar arasında, atık sular için depolama tankı olmayan gemilerin Göcek Körfezi ve Göcek-Dalaman koylarına girmemesi, Gürültü Kirliliği Yönetmeliği'ne aykırı olarak müzik yayını yapılmaması, Göcek Körfezi'ne gelecek gemilerin balast suyu değişimlerini Ege Denizi'ne girmeden önce tamamlaması, koylara giren gemilerin konaklama yerlerinde ve kapalı koy içlerinde güvertede açıkta yemek pişirilmemesi gibi ilkeler yer almaktadır.

Ayrıca belirlenen usul ve esaslar neticesinde Hamam Koyu, Kış Limanı Koyu, Taşyaka Koyu, Domuz Adası'nın kuzeydoğu ve güneybatısında belirlenen bölgeler, kentsel ve arkeolojik sit alanları arasında olması sebebiyle dalış yapılamayacak alanlar arasında yer almaktadır.''

Gemilere kapatılan alanlar ile kullanımı kısıtlanan alanlar ve koylardan yararlanma kuralları, koyların amaç dışında kullanımını önlemek ve denetimlerin hangi esaslara göre yapılacağı konularında ayrıntılı bilgiler, bakanlığın ''www.cevreorman.gov.tr'' adresli internet sitesinde yayımlanmıştı.(aa)

 

Editör: TE Bilişim