Feribotların yakıtını Kaddafi'den isteyecek 
 

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, "Trablus Limanı ile İzmir arasında seferlerin başlaması için anlaşma yapıldı ancak geminin yakıtını Libya lideri versin' diyeceğiz" dedi

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir ile Trablus Limanı arasında feribot seferlerinin başlaması için anlaşmaya varıldığını, ancak feribotların yaktığı akaryakıtın karşılanması gerektiğini söyledi. Önümüzdeki günlerde Libya'ya gideceklerini açıklayan Demirtaş, bu konuda Libya lideri Kaddafi'nin kapısını çalacaklarını açıkladı.

ESNAFA MÜJDE OLUR

Demirtaş, Yeni Asır Yazı İşleri Müdürü Muzaffer Oktay ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel'in birlikte sunduğu Yeni Asır TV'deki "Gazeteciler" programına konuk oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın en son Libya'ya yaptığı gezide Trablus-İzmir arasında feribot seferlerine başlanması kararı alındığını hatırlatan Demirtaş, "Şimdi yapmamız gereken, Ankara ve Samsun feribotlarının gidip gelmesindeki zararın karşılanması. Bunu kim yapacak? Libya lideri veya görevlendireceği kişiden randevu alıp, bu ülkeye gideceğim. Onlara 'Biz sizi çok seviyoruz. İzmir'e bekliyoruz. Ancak bu geminin yakıtını siz verin' diyeceğiz. Bunu alırsak, Turizm Bakanlığı da tanıtma fonundan biraz para verirse orada İzmir'in reklamını yaparız. Bu İzmir esnafımıza büyük müjde olur" dedi.
İTO'nun 2004 yılından bu yana ödediği ayakbastı ücretinin oda bütçesine sığmadığını dile getiren Demirtaş, 2010'da da destek verilip verilmeyeceği kararını İTO Meclisi'nin alacağını kaydetti. Demirtaş, "2003'de 3 gemi geliyordu, şimdi 128 gemi geliyor. Biz yalvardık, ayakbastıyı ödeyeceğimizi söyledik. Öyle getirdik. Şu an bizi tercih etmek durumunda olan bazı firmaların dahi bu konuda geri adım attıklarıyla ilgili duyumlar alıyorum. Sayın Vali 'Biz ayakbastı ücretini veremeyiz' demiş. Tabi biz İZKA ayakbastı ücretlerini ödesin ddemedik" diye konuştu.

YENİ PROJELER

İZKA'nın, 2010 programında yaklaşık 12 milyon lira kadar turizm ve çevre başlığı altındaki projelere destek vereceğini açıklayan Demirtaş, "Kruvaziyer turistlerin karşılanması, onlara guide, kiosk, danışmanlık ve tercüme hizmetleri verilmesi, kruvaziyerlerin yakıtlarının karşılığı olarak bir ayakbastı bedelinin verilmesi proje olarak kabul edilir. Böyle bir projeyle bu karşılanabilir" diye konuştu.
İzmir'e kruvaziyer limanı konusunda yer sorununun aşılacağını ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu: "Zaten para sorunu yok. Biz yapmalıyız ama acilen yapmalıyız. Bunu söyleyen de kruvaziyer firması Costa'nın CEO'su Luigi Foschi. Olmazsa başka limanları tercih edecek. Bunların arasında Doğu Akdeniz'de yabancı bir ülkenin limanı da var. Biz zaten oradan vazgeçirip buraya getirmiştik. Yer konusunda bizim herhangi bir ısrarımız yok. Üçkuyular'da bir proje geliştirildi ama ısrarcı değiliz. Neresi olacaksa bir an önce olsun, yapalım. İzmir'de güzel bir liman yaparsak, 3 yılda 3 milyon yolcu gelir. Aynı anda 4-5 gemi yanaşırsa, 15 bin kişi İzmir'in çarşılarında dolaşır."

"Asgari müşterekte buluşmamız gerekir"

Kentte turizmi geliştirecek projelere itirazlar yağdığına dikkat çeken Demirtaş, "İnciraltı projesine onlarca itiraz var. Çeşme planına, liman arkasına, metroya itirazlar var. Peki nasıl geliştireceğiz turizmi? Biz yanlış yapıyorsak, doğrusu söylenmesi gerekiyor. En büyük sıkıntımız bu. O kadar çok patinaj yapıyoruz ki. Bir araya gelip asgari müştereklerde buluşalım. Bir uzlaşma kültürünü getirelim. İzmir için uzlaşalım" dedi.

YILDIRIM'A ÖDÜL

İzmir'den artık Anadolu'nun 17 iline, Avrupa'nın 50 noktasına uçmanın mümkün olduğunu kaydeden Demirtaş, olumlu gelişmelere de bakmak gerektiğini söyledi. Demirtaş, "İzmir ulaşılan bir kent oldu. İzmir-Ankara hızlı tren kamulaştırmaları yapılıyor. İzmir-İstanbul otoyolu ihale ediliyor. Tüp geçit projesi zemin etüdleri yapıldı. Çevre yolu Bergama'ya kadar gidecek. Bu nedenle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a İzmir şehrine katkı ödülünü veriyoruz. Lojistik merkezi eksikliğimiz var. Bu proje hızlı şekilde yürüyor. İzmir'e akvaryum yapılmalı. İç liman cazibe merkezi olmalı. Reji projesini bitirmemiz lazım. Arkas ile beraber orada kongre merkezi projemiz var. Agora'nın kale tarafında bir yerde yapılması konusunda fikirbirliği oluştu" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim