Hristofyas, Esad’a Türkiye’yi şikayet etti...

Doğrudan müzakerelerde şu ana kadar bir düzeyde ilerleme olduğunu ancak bunun beklenen düzeyde olmadığını belirten Hristofyas, ilerleme olmamasının sebebinin ise Türk tarafının uluslararası hukuk kurallarıyla çatışan tezler ortaya koyması olduğunu iddia etti.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın, Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler (BM) kararları çerçevesinde bir çözümü desteklediği ileri sürüldü. Rum basını kaynaklı haberlere göre, Beşşar Esad, Kıbrıs sorununun tek çözüm yolunun müzakereler olduğunu belirtti ve ülkesinin doğrudan müzakerelere verdiği desteği ifade etti.

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, Suriye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde geçtiğimiz Pazartesi günü Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’la görüştüğü ve görüşmede Kıbrıs sorununun yanı sıra Gazimağusa’dan Suriye’nin Lazkiye kentine yapılan gemi seferleri konusunun da ele alındığı bildirildi.

Haravgi gazetesi ve diğer gazeteler, Hristofyas’ın dün Esad’la görüşmesi sırasında Kıbrıs konusu ve doğrudan müzakereler hakkında bilgi verdiğini, Esad’ın ise Kıbrıs sorununa BM kararları çerçevesinde bir çözüm bulunmasına destek belirttiğini yazdılar.

Habere göre, görüşme sonrası yaptığı açıklamada Hristofyas, “tek vatandaşlık, uluslararası temsiliyet ve egemenliğe sahip, tüm insan haklarının garanti altına alındığı, yasal vatandaşlarının refahının mevcut olacağı üniter bir vatan için mücadele ettiklerini” savundu ve doğrudan müzakerelerin, kendisinin Rum Yönetimi Başkanlığına seçilmesinin ardından, kendi inisiyatifiyle başladığını ileri sürdü.

Doğrudan müzakerelerde şu ana kadar bir düzeyde ilerleme olduğunu ancak bunun beklenen düzeyde olmadığını belirten Hristofyas, ilerleme olmamasının sebebinin ise Türk tarafının uluslararası hukuk kurallarıyla çatışan tezler ortaya koyması olduğunu iddia etti.

Hristofyas, uluslararası toplumun ve özellikle dost ülkelerin öğütleri sonrasında Türkiye’nin konfederasyon çözümünde ısrar etmekten vazgeçmesini umut ettiğini dile getirdi.

Hristofyas ayrıca, Türkiye’nin, AB sürecinin normal şekilde devam etmesi için AB ve Güney Kıbrıs karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini savundu.

Beşşar Esad ise, konuşmasında, Kıbrıs sorununun tek çözüm yolunun müzakereler olduğunu belirtti ve ülkesinin doğrudan müzakerelere verdiği desteği ifade etti.

Esad, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün BM kararları ve uluslararası hukuk çerçevesinde olması gerektiği konusunda Hristofyas’la hemfikir olduğunu belirtti. 

Suriye’nin Lübnan’da 30 yıldır bulundurduğu askerlerini 2005’te çektiği gibi Türkiye’nin de Kıbrıs’tan askerini çekmesi gerekip gerekmediği şeklinde yöneltilen bir soruya karşılık ise Esad, Türkiye ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişkilere dair sorulara yanıt veremeyeceğini ifade edip Suriye ordusunun Lübnan’a, Lübnan Hükümeti’nin çağrısı üzerine gittiğini söylemekle yetindi.

Feribot seferleri için teknik komite

Gazete, Gazimağusa ile Lazkiye arasında yapılan gemi seferlerinin de Hristofyas-Esad görüşmesinde ele alındığını, her iki ülkenin de komiteler oluşturarak söz konusu seferlerin görüşülmesi kararına varıldığını da yazdı.

Habere göre, konuya ilişkin bir soruya karşılık yaptığı açıklamada Esad, “konunun karmaşık olmadığını ve yakın zamanda çözüleceğini” ifade etti.

Esad, Güney Kıbrıs’ın seçimlerden sonraki son bir yılda Suriye’ye yönelik bazı önemli adımlar attığını ve bunların kendileri tarafından not edilmekte olduğunu vurguladı.

Esad, gemi seferlerinin iki ülke arasındaki yetkililer arasında, siyasi değil teknik düzeyde çözülmesi için diyaloğa geçilmesi kararını aldıklarını sözlerine ekledi.

Gazete, Hristofyas ve beraberindeki heyetin temaslarının, iki ülke arasında bugün imzalanması öngörülen anlaşmaların ardından tamamlanmasının beklendiğini de vurguladı.

Davutoğlu da pazartesi Şam’daydı

Öte yandan Alithia gazetesi, Hristofyas’ın pazartesi günkü Şam ziyaretinin, Irak - Suriye arasındaki gerginliğe arabuluculuk yapmak isteyen Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ani Şam ziyaretiyle denk düştüğünü yazdı.

Gazete, “Esad’ın Hristofyas’la sabah görüştüğü, akşam ise Davutoğlu’nu dinlediğini” aktararak, Gazimağusa - Lazkiye gemi seferleri konusunda Hristofyas’ın çabasının “suya açılmış bir delik” olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Gazete, 2007 yılında da Tasos Papadopulos’un konuyu çözmek üzere Vasos Lissaridis’i görevlendirdiğini, Şam’ı ziyaret eden Lissaridis’in dönüşünde yaptığı açıklamada “sorunun en kısa sürede çözüleceği taahhüdünü aldıklarını” söylemiş olduğunu hatırlattı

Haberde, o dönemin Rum Dışişleri Bakanı Erato Markulli’nin de Lissaridis’in ardından Şam’ı ziyaret ettiği, bu ziyaret sonrasında da konunun teknik düzeyde ele alınması kararının verilmiş olduğu da vurgulandı.

Diğer gazeteler, Hristofyas’ın Şam ziyaretini şu başlıklarla yansıttılar:

  • FİLELEFTHEROS: “Lazkiye-İşgal Bölgeleri Seferleri İçin Diyalog – Ankara’ya Yeni Mesaj”
  • POLİTİS: “Diyalog Ve Ne Çıkarsa – Mağusa-Lazkiye Konusu Teknik Düzeye”
  • SİMERİNİ: “Mağusa-Lazkiye Seferleri İçin Diyaloğun Başlangıcı”
  • MAHİ: “Yasadışı Seferler Konusunda Kıbrıs-Suriye Diyaloğu”.
Editör: TE Bilişim