Fenerler Turkcell'le bağlanacak 

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, ''Deniz fenerlerinin uzaktan yönetimi' projesiyle ilk etapta 185 deniz fenerinin birbirine bağlanacağını, 2011'de bunun 430 fenere çıkacağını belirtti. 
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'da, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri ile Turkcell arasındaki " Telemetri Protokolu" imza törenine katıldı. 

Ciliv, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile Turkcell arasındaki ''Deniz fenerlerinin uzaktan yönetimi'' projesinin imza töreninde yaptığı konuşmada, bu proje sayesinde bugüne kadar 5 kilometre olan ulaşım hızının kısa sürede 50 kilometreye çıkacağını ve daha çok bilginin daha çok gemiye ulaşacağını kaydetti.

Projeyle ilk etapta 185 deniz fenerinin birbirine bağlanacağını ifade eden Ciliv, ''Bu 185 feneri birbirine bağladığımızda uç noktalarda olan fenerler iletişimle Kıyı Emniyeti merkezine bağlanacak. Fenerlerin olduğu yerlerdeki ısı, ışık, akıntı, rüzgar gibi bütün bilgiler sensörlerle toparlanıyor,Turkcell'in mobil 3G hattı üzerinden hızla merkeze aktarılıyor. Merkezden de yine doğru bilgiler fenerlere ve fenerlerin olduğu yerlerden de gemilere aktarılabiliyor'' dedi.

Turkcell'in kıyılarda yüzde 100 kapsama alanına sahip olduğuna işaret eden Ciliv, ''Projede bunun büyük avantajını yaşıyoruz. 2011'de 185 fenerden 430 fenere çıkacağız. Projede bundan sonraki adımda bütün görüntüyü de aktarabileceğimiz için kaza anında son durum canlı olarak merkeze ulaştırılabilecek. Her fenerde bir insan bulundurmuyoruz. Artık sadece insanları birbirine bağlamak değil fenerleri de birbirine bağlıyoruz'' diye konuştu.

Denizi çok sevdiğini dile getiren Ciliv, mali menfaat beklemeden bu projenin arkasında 7 gün 24 saat desteğe hazır olacaklarını, projenin hem dünyaya hem de hem de Türkiye'nin teknoloji ekosistemine örnek olacağını kaydetti.

ARIZALARI 3G İLE İZLEYEBİLECEĞİZ

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı da deniz çevresinin korunmasına yönelik çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

Orakcı, proje ile fenerlerin teknoloji ile buluşarak, sadece ışıkla değil iletişim yoluyla da haberleşileceğini söyledi.

oruları da yanıtlayan Orakcı, projenin öncelikle Boğazlar'da başladığını ifade ederek, ''hem Türk Boğazlarında hem de Ege ve Karadeniz olmak üzere tamamında bu sistem çalışacak. Oluşan arızaları da anında 3G sistemi ile görüntülü olarak izleyebileceğiz'' dedi.

Sistemin temel amacının seyir emniyetini artırmak olduğunu vurgulayan Orakcı, bu hizmetin tamamının ücretsiz olduğunu kaydetti.

HABERLEŞME MESAFESİ 10 KAT ARTACAK

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün projeyle ilgili iletişim altyapı ihalesini kazanan Turkcell, 185 farklı noktadaki SOTAS (Seyir Yardımcıları için otomatik Tanımlama Sistemi) cihazları ile merkez sunucu arasında iletişimi sağlayacak 185 veri hattını Kıyı Emniyetinin hizmetine sundu.

Bu hatlar üzerinde tahmini aylık 10 GB (gigabyte) veri, sistem iletişiminin ana unsurunu oluşturacak.

Deniz fenerlerinin uzaktan yönetimi projesi otomatik tanımlama sistemi bileşeni ile seyir halindeki gemiler 5 deniz milinden görebildikleri fenerleri, artık 50 mil uzaklıktan fark edebilecek, böylelikle haberleşme mesafesi 10 kat artacak. Fenerlerin etrafındaki hava, deniz ve trafik durumu konusunda bilgi alınabilecek.

Proje ile karasularında güvenli seyir, deniz feneri arızalarının süratli tespiti ve arızanın hemen giderilmesi, kesintisiz seyir yardımcısı hizmetinin verilmesi, seyir yardımcılarının çalışabilirlik standardını yüzde 99,8'de tutmak hedefleniyor.

Turkcell ve Kıyı Emniyeti işbirliğinin yanı sıra iDeal Teknoloji de projede yüklenici firma olarak yer alıyor.

Editör: TE Bilişim