Fenerbahçe Vapuru Rahmi Koç Müzesi’ne demir attı
 
İstanbul’un efsane gemilerinden tarihi Fenerbahçe Vapuru, 55 yıllık yolculuğunu 22 Aralık Pazartesi günü çıktığı veda seferiyle noktalayarak, sergilenmek üzere Rahmi Koç Müzesi’ne teslim edildi.

İstanbul Boğazı’nda 14 Mayıs 1953 tarihinden itibaren Adalar, Yalova, Kadıköy hattında hizmet vermeye başlayan ve 55 yılda milyonlarca yolcu taşıyan tarihi Fenerbahçe Vapuru, veda seferinin ardından Rahmi Koç Müzesi’ne teslim edildi. Kabataş İskelesi’nden başlayan son sefere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Fenerbahçe ve Milli Takım’ın Futbolcusu Emre Belözoğlu,  Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy ve basın mensupları katıldı.

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, vapurların İstanbul’un sembollerinden biri olduğunu belirterek, “Fenerbahçe Vapuru’nu modern bir şekilde yenileyerek tekrar sefere hazırlamak için ciddi maliyetler harcamamız ve vapurun orijinalliğini bozmamız gerekecekti. Vapurun orijinal haliyle yaşatılması gerektiğini düşündük ve istedik ki geminin kıymetini bilen birisi dünya mirası olarak bu eseri yaşatsın. Saygıdeğer Rahmi Koç Beyefendi müzesi için gemiyi bizden talep etti. Biz de kültür vadisi olarak düşündüğümüz Haliç’teki Koç Müzesi’nde sergilenmesinin vapura daha da değer katacağını düşündük. Böylece Fenerbahçe ismi anılarıyla birlikte ve değerini bilen sarrafların elinde yaşayacaktık. Bundan dolayı mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ulaşım konusunda ciddi yatırımlar yaparak çok önemli mesafeler aldıklarını vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, deniz ulaşımında bütün vapurları yenileyerek 40 yıl daha İstanbullulara hizmet eder hale getirdiklerini, bütün iskeleleri yenilediklerini ve İDO’nun filosuna çok sayıda feribot ve deniz otobüsü ilave ettiklerini hatırlatarak, şöyle konuştu; “Dönemimizde deniz ulaşımında da ciddi mesafeler kat ettik. Şu anda İstanbul’da günde 1200 sefer yapan bir filomuz var ve 2007 yılı itibariyle 98 milyon yolcu, 7 milyon araç taşıdık. Bu yıl itibariyle yolcu sayısı 110 milyonu aşacak. Öte yandan, gelişen teknolojiye ayak uydurarak daha hızlı ve daha ekonomik gemiler yaptık. İstanbulluların ‘Haydi Vapurunu Seç’ kampanyasıyla belirledikleri modelin ilk vapuru denize indirildi ve önümüzdeki günlerde hizmete girecek. Modern yapısı ve teknolojik durumuyla ve yine tasarımıyla İstanbullulara hizmet verecek bu vapurların, İstanbullulara hız, konfor ve rahatlığı bir arada yaşatacağına inanıyorum.”

Rahmi Koç; “Vapuru müzemizde İstanbullulara takdim edeceğiz”

Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç da törende yaptığı konuşmada, Fenerbahçe Vapuru’nun kendisi ve bütün İstanbullular için müstesna bir yeri olduğunu ifade ederek, “Gemilerde insanlar gibilerdir. İnşa edilirler, yani doğarlar. Servis verirler, yani yaşarlar. Hizmet dışı kalırlar, yani ölürler. Nitekim Sayın Başkanımızın da söylediği gibi Fenerbahçe Vapuru’nun kardeşi olan Dolmabahçe Vapuru 1993 yılında hizmet dışı kalmış ve parçalanmıştır. Birçok ömrünü tamamlamış gemi hurdaya ayrılırken, birtakım şanslı gemilerin tarihi nostaljileri bazı hayırseverlerin hizmetleriyle muhafaza edilirler. Bir müzeye bağlanıp hayatlarını bir şekilde hayatlarını sürdürürler. Bu gemi de bizim müzemizde ziyaretçileri ağırlayacaktır” diye konuştu.

Jilet olmaktan kurtarılan yılların emektarı Fenerbahçe Vapuru, Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenecek ve İstanbul Boğazı’nın simgesi olarak özel Boğaz seferlerine çıkacak. Vatandaşlar Haliç’teki Koç Müzesi’nde vapuru gezerek eski günlerini yad edebilecekler. Tarihi vapur Koç Müzesi’nde yerini alarak gelecek nesillere ulaşacak.

Denizcilik Lisesi öğrencilerin de katılımıyla Kabataş İskelesi’nden Şehir Hatları filosunun en kıdemli vapuru olarak son kez İstanbul Boğazı’na açılan Fenerbahçe Vapuru, imzalanan teslim protokolün ardından son seferini gerçekleştirdi. 

14 Mayıs 1953 günü hizmete başlayan tarihi Fenerbahçe Vapuru, 55 yıl boyunca Adalar, Yalova, Kadıköy hattının en gözde gemisi olarak hizmet verdi. İstanbulluların “Boğazın en güzel vapuru” diye tanımlayarak uzun yıllar keyifle seyahat ettikleri Fenerbahçe Vapuru’nun, yapılan teknik incelemeyle sefer yoğunluğunu kaldıramayacağı tespiti yapıldı.  Estetik güzelliğiyle bütünleşen anılarla, İstanbulluların gönülden bağlandıkları Fenerbahçe Vapuru, müzedeki yerini almasıyla birlikte gelecek nesillerle de buluşacak ve İstanbul nostaljisi Fenerbahçe Vapuru’yla Rahmi Koç Müzesi’nde yaşamaya devam edecek.

Fenerbahçe Vapuru Tarihçesi

1952 yılında İskoçya, Glasgow, Dumbarton’da, William Denny & Brothers tezgahlarında motorlu yolcu gemisi olarak inşa edildi. 994 gros tonluk Fenerbahçe vapurunun boyu 76,8, eni 11,6, derinliği 2,7 metredir. Her biri 1500 beygir gücünde 2 adet Sulzer dizel motora sahiptir. Çift uskurlu gemi 17-18 mil hız yapabilmektedir. 14 Mayıs 1953 günü hizmete girdi. Yıllarca Adalar, Yalova, Kadıköy hattının en gözde gemisi olarak  hizmet verdi.

Editör: TE Bilişim