29-30 Nisan tarihlerinde gerçekleşen İzmir gezisine ODEK Başkanı Murat Dalyan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Sertkaya, Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Vedat Parlar ve Yönetim Kurulu Üyeleri İlhan İşbilen, Mustafa Akgül ve İsmail Gürsoy katıldı. İki günlük ziyaret programı, sektörün durumuna ilişkin fikir paylaşımlarına ve işbirliği projelerinin ele alınmasına fırsat tanıyan birçok faydalı temasla dolu olarak gerçekleşti.

ODEK heyeti, yoğun programına 28 Nisan perşembe sabahı Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Başkanı Adem Şimşek ve derneğin diğer yönetim kurulu üyelerini ziyaret ederek başladı. Aralık 2010'da Uluslararası Gemi Geri Dönüşüm Birliği Başkanı görevine seçilen Şimşek ve GEMİSANDER'in uluslararası başarıları takdirle karşılandı ve sektöre örnek olması temennileri dile getirildi. Gemi sökümün sektör içerisindeki kritik önemi, Aliağa'nın gemi sökümü alanında önemli bir boşluğu doldurduğunun saptanması toplantının başlıca konularını oluşturdu.

Uzmar Gemi İnşa Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Altay Altuğ'u makamında ziyaret eden ODEK heyeti İzmir'deki denizciliğin güncel durumunu değerlendirdi. Heyetin bir sonraki durağı ise Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi oldu. Dekan Prof. Dr. Güldem Cerit'in özeni ve ilgisi sayesinde son derece sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşen ve Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Okan Tuna, Güverte Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hakkı Kişi'nin de katıldığı heyetlerarası görüşmede; Türkiye'de denizcilik eğitiminin önde gelen kuruluşlarından Dokuz Eylül Denizcilik Fakültesi'yle denizcilik eğitiminin geleceği konuşuldu. Günün son durağı olan Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızır Reis Deniz'in makamı oldu. Türk denizciliğinin gelişmesi için son derece önemli adımlar atan Denizcilik Müsteşarlığı'nın özverili çalışmaları takdirle karşılanırken İzmir'deki bölge müdürlüğünün çalışmaları da yerinde takdirle müşahade edildi. Yenilikçi bir tavırla bölge müdürlüğünü yürüten Hızır Reis Deniz ile İzmir denizciliğinin güncel sorunları masaya yatırıldı.

29 Nisan cuma günü ODEK heyeti federasyon kurma yolunda önemli olduğu kadar sonuca yönelik bir temas gerçekleştirdi. Uğursan Denizcilik Liman İşletmeciliği Başkanı Halil Demir'le görüşmenin ardından heyet Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği Federasyonu'nu (ESİDEF) ziyaret etti.  Türk denizciliğini layıkıyla temsil edebilecek bir sivil toplum örgütlenmesinin temellerinin atılması çalışmalarının etraflıca tartışıldığı toplantı, iki kurumun ortak vizyonu doğrultusunda güçbirliğine gitmesine kararlaştırılmasıyla sona erdi.

 

Editör: TE Bilişim