İstanbulluların seçtiği vapur İstanbulluların hizmetinde…

“Haydi İstanbul Vapurunu Seç” kampanyasında İstanbulluların oylarıyla seçilen Fatih Vapuru, 16 Ocak Cuma günü hizmete alınıyor. Hızlı, konforlu, güvenli ve çevre dostu gemi, Boğaziçi’ne ayrı bir renk katacak.

İstanbulluların 2006 yılında düzenlenen “Haydi İstanbul Vapurunu Seç” kampanyasında oy vererek belirlediği Şehir Hatları vapurunun ilki olan Fatih Vapuru, 16 Ocak Cuma günü Beşiktaş İskelesi’nde düzenlenen törenle hizmete alınacak. Hizmette olan Şehir Hatları vapurlarına çok yakın bir dizaynla Tuzla’da üretilen gemi, Başkan Kadir Topbaş ile İstanbulluların katıldığı bir törenle 23 Temmuz 2008 tarihinde suya indirilmişti. Dünyanın en gelişmiş manevra kabiliyetine sahip ‘Fatih’, hızı, konforu, güvenliği ve çevre dostu özelliğiyle Boğaziçi’ne yeni bir renk getirecek.

19 yıl aradan sonra yeni bir vapur Boğaziçi’nde…

Filoya katılan son Şehir Hatları vapurundan 19 yıl sonra hizmete girecek vapur, günümüz Şehir Hatları formuna en yakın model olarak inşa edildi. Boyu 68 metre, eni 13 metre olan gemi, 1800 yolcu kapasiteli ve 14 knot deniz mili hız yapabiliyor. Hızlı, konforlu ve çevreci olan Fatih Vapuru, dünyanın en gelişmiş manevra gücüne ve kabiliyetine sahip sistemlerden birisiyle donatıldı. Mevcut vapurlardan çok daha kısa zamanda seferlerini tamamlayacak olan gemi; 4 ana jeneratör, elektrik motoru tahrikli azimut pervane sistemi, gelişmiş seyir cihazları ve yüksek ivmeli yavaşlama ve hızlanma özellikleri ile de son derece güvenli.

Geniş ve ferah salon, panoramik camlar, klima sistemi ve minimum titreşime sahip geminin üst, ön ve arkası açık. Güvertede oturma yerleri mevcut ve otomatik kapı sistemi ile iskeleye yanaşmadan kapılar açılmayacak. Her türlü konforun düşünüldüğü vapur, minimum yakıt sarfiyatı ve ideal egzost emisyon değerleri ile de çevreci özelliğe sahip.

İnsan ve hayvan haklarına özel saygı…

İçinde; revir, bebek bakım odası, evcil hayvan barınakları, büfe, 6 adet plazma televizyon ve 1 adet DVD player, GPS üzerinden uyduya kilitlenebilen dijital anten sistemi gibi sosyal donatı alanlarının da bulunduğu gemilerde, fiziksel, görme ve işitme engelliler için de tasarımlar yer alıyor. Engelliler için uygun rampa, engelli tuvaleti, özel ışık ve ses düzeni zemin kaplaması gibi özellikler bunlardan bazıları. Yeni gemilerde, gemicilerin halat mahalli de yolculardan ayrılarak oluşabilecek herhangi bir tehlikenin önüne geçti.

Kaynak:İ.B.B.

Editör: TE Bilişim