Falkland'da 'petrol' gerginliği

Yaklaşık 30 yıl önce İngiltere ile Arjantin’i savaşa sürükleyen Falkland gerginliği yeniden tırmanışa geçti. İngiltere’nin geçen hafta Falkland Adaları açıklarında petrol arama kararı almasıyla başlayan gerginlik sürerken, Arjantin dün Falkland Adaları'yla kendi karasuları arasından geçecek tüm gemilerden “izin belgesi” isteneceğini açıkladı.

Buenos Aires hükümetinden yapılan açıklamada, Arjantin limanlarından Falkland Adaları'na giden, ya da adalara ulaşmak için Arjantin karasularından geçen her geminin önce kendilerine izin başvurusu yapması gerektiğini duyurdu.

Bölgedeki deniz trafiğine getirilen kısıtlamalarla ilgili duyuruyu yapan kabine lideri Anibal Fernandez, Arjantin karasularının, halen İngiltere’nin kontrolünde bulunan Falkland Adaları'nı da kapsadığını belirtti.   

İNGİLTERE ÖNEMSEMEDİ

Bu gelişmenin ardından konuya ilişkin bir açıklama yapan İngiliz Dışişleri Bakanlığı ise kararın bölgedeki deniz trafiğini etkilemeyeceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Arjantin karasularındaki düzenlemeler Arjantinli yetkililerin sorunudur. Bu karar, Falkland Adaları'nın, ada yetkilileri tarafından denetlenen karasularını etkilemez" denildi.

Uzmanların 60 milyar varil petrol rezervine sahip Falkland’da İngiltere’nin petrol çıkarmaya yönelik girişimlerini hızlandırması gerilimi tırmandırmıştı. İngiliz Desire Petrol Şirketi, bu ay sonuna kadar bölgede sondaja başlamayı planlıyor.

Editör: TE Bilişim