Fakültede Kılavuz Kaptanlık Mesleği Tanıtıldı

Kılavuz Kaptanlar Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, İTÜ Denizcilik Fakültesinde kılavuz kaptanlık mesleği tanıtıldı.

Hamit Naci Anfisinde düzenlenen paneli İTÜ Denizilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil Güler yönetirken panelistler kaptan AykutErol, Kaptan Ali Cömert, Kaptan İsmail Akpınar, Yard. Doç Dr. Murat Koraltürk kılavuz kaptanlık mesleğinin tarihi dahil olmak üzere her bakımdan tanıtan konuşmalar yaptılar.

Panel açılışında konuşan Dekan Prof. dr. Nil Güler, kılavuz kaptanlar haftasında okulda düzenlenen bu tanıtıcı toplantının, kariyer günlerine denk gelmesinin ayrıca güzel bir rastlantı olduğunu söyledi. Mutlu bir rastlantı olarak okulda yapımına başlanacak öğrenci yurdunun imzalarının atılacağı güne de denk geldiğini anlatan Prof. Güler; kılavuz kaptanların yaptıkları başarılı çalışmalarla gururlandıklarını belirtti. prof. Güler, Türk Boğazlarıyla ilgili geçmişte yapılan çalışmalarda ulusal ve uluslararası alanda kılavuz kaptanların büyük yararlıklar gösterdiğine değinerek, kılavuz kaptanların ayrıca IMPA içerisinde ve EMPA içerisinde yönetici görevlerine seçilerek ülkemizi gururlandırdıklarını belirtti.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Şükrü Arık, konuşmasında uzun yıllar sonra yeniden okulunda bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Arık, kılavuz kaptanlar haftasının Türkiye'de olduğu gibi dünyada da bir ilk olduğuna dikkat çekti.

İlk panelist olan Dr. Kapt. Ali Cömert, kılavuz kaptan kimdir, nasıl kılavuz kaptan olunur konularına ağırlık verdi.

İkinci panelist Yard. Doç. Dr. Murat Koraltürk; kılavuz kaptanlık mesleğinin geçmişten günümüze gelişimini anlattı.

Kaptan Aykut Erol ise, kılavuz kaptanlık mesleğinin temel ilkelerine değindiği konuşmasında, Türkiye'de yakın dönemde kılavuz kaptanlık mesleğinin geliştirilmesi için yapılan çalışmaları anlattı.

EMPA Başkan Yardımcvısı Kaptan İsmail Akpınar ise; kılavuz kaptanlık mesleğinin insanı ve çevreyi korumayı amaç edinen bir meslek olduğunu vurguladı. IMPA ve EMPAgibi uluslararası kuruluşların üyelerinin aidatlarıyla insana ve çevreye odaklı mesleki çalışmalar yaptığına değinen Akpınar, bu kuruluşlara benzer yapıda az sayıda uluslararası kuruluş olduğunu bildirdi. Akpınar, çalışmalara destek beklediklerini söyledi.

Öğrencilerin kılavuz kaptanlık mesleği hakkında sorduğu sorular panelistler tarafından cevaplandı.

 

 

Editör: TE Bilişim