Exxon, Boğaz'a özel platform yapıyor

Karadeniz'de petrol arayacak olan ExxonMobil'in Genel Müdürü Drew Goodbread, "Boğaz Köprüleri'ne zarar vermemek için özel bir platform inşa ettiriyoruz" dedi 
 
Karadeniz'de petrol aramak için gün sayan ExxonMobil'in Genel Müdürü Drew Goodbread SABAH'a değerlendirmelerde bulundu. Goodbread, bölgede hidrokarbon potansiyeli gördüklerini, bunu üretmek istediklerini söyledi. 2011'de Kastamonu ve Samsun'da petrol aramaya başlayacaklarını belirten Goodbread, Karadeniz'deki çalışmalardan ümitli olduğunu vurguladı. Goodbread, "Ben her zaman jeolojik olarak bu konuya iyimser ve ümitli bakarım" dedi.

PETROL ŞANSI YÜZDE 20

Exxon'un dünyada geniş çalışmaları olan bir şirket olduğunu belirten Goodbread, şöyle konuştu: "Dünyada benzer tipolojiye sahip havzalarla karşılaştırdığımda Karadeniz'de petrol olma şansı yüzde 20. Ancak kuyuyu kazıp verileri alana kadar petrol var veya yok diyemeyiz. 2008'den bu yana kapsamlı bir sismik program yürütüyoruz. Elektromanyetik ve havadan manyetik sistemler ile çalışıyoruz. Amacımız sahada en iyi görüş ve modele sahip olmak."

"1905'ten bu yana buradayız"

Adını Karadeniz çalışmaları ile duyuran ExxonMobil aslına 1900'lü yılların başından bugüne Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Goodbread, 1950-1960'lı yıllar arasında da Güneydoğu'da petrol ürettiklerini hatırlatarak, "Aslında biz uzun zamandır Türkiye'deydik. Şimdi en son teknoloji ile Karadenizdeyiz" diyor.

Enerji talebi artacak

Goodbread, Dünya Enerji Görünümü raporunu da SABAH'a anlattı. 2030'a kadar petrol ve doğalgaz tüketiminin yüzde 35 artacağına işaret eden Goodbread, "Gerekli enerji tasarrufu sağlanmazsa talep artışı yüzde 95'i aşar" dedi. Ülkeler büyüdükçe enerji verimliliği ve ihtiyacının artığını kaydeden Goodbread, "Dünyada üretim sahası yaşlanıyor, yeni arama alanları önem kazanıyor. 2030'da enerji tüketiminin yüzde 60'ı petrol ve gaz gibi kaynaklardan gelecek" diye konuştu.

Platform Kore'den gelecek

Derin Deniz Şampiyonu' isimli yeni bir platform inşa ettiklerini belirten Goodbread, "Karadeniz'de kullanacağız. Güney Kore'de inşa ettiriyoruz. Sondaj kulesi ve vinçler iki parçaya bölünebiliyor. Böylece platform geçişte Boğaz Köprüleri'ne zarar vermeden geçebilecek" dedi.

Meksika körfezinde yaşanan facia sonrası tüm dünyada gözlerin derin deniz aramacılığı ve güvenlik tedbirlerine çevrildiğini belirten Goodbread, güvenliğe çok önem verdiklerini dile getirdi. Goodbread, şöyle konuştu: "Tüm dünyada geçerli olan bir iş güvenliği sistemimiz var. Emniyete çok önem veriyoruz. Türkiye'de de bu hassasiyeti göstereceğiz."

"Türkiye'de istikrar bizi güçlendirdi"

Daha önce EXXON'un faaliyet gösterdiği dünyanın birçok ülkesinde çalıştığını aktaran Goodbread, Türkiye ekonomisi ve dinamik yapısından övgü ile söz etti. Goodbread, "Daha önce farklı yerleri de gezdim. Türkiye çok dinamik. Malumunuz petrol sanayisinde çalışma yaparken kaynak aranması sonrada kaynakların uygunluğunun tespiti zaman alır. Bu uzun süreçte öngörülebilirlik ve istikrar olması ve çalışma şartları varlığı bizim için çok önemli" dedi.

'Buraya evim diyorum'

Çalışma yaptığı ülkeyi yakından tanımak isteyen Goodbread, Türkiye'nin bir çok güzelliklerini ziyaret etmiş. Goodbread, "Her şeyden önce kişisel açıdan burada olmaktan mutluyum. Buraya evim diyorum. Her nereye gittiysem kendimi evimde hissettim. Türkiye'de gerçekten her şey çok dinamik. Ofisteki çalışanlarımız iyi eğitimli ve motiveli. Türkiye ekonomide gayet başarılı. Bunlar bir araya gelince bizim Türkiye'de yeni enerji kaynakları üremek ve işlemek konusunda yaptığımız arama çalışmalarını gayet güzel tamamlıyor" diye konuştu. 

 

Editör: TE Bilişim