Exposhipping-EUROPORT İSTANBUL 13.Uluslararası Denizcilik Fuarı 11-14 Mart 2015 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenleniyor.

Ulusal ve uluslararası Gemi İnşa ve Yan Sanayi, Gemi Bakım-Onarım, Gemi Ekipman ve Teknolojileri, Brokerlık, Armatörlük, Denizcilik Lojistik ve Teknolojileri, Liman İşletmeciliği ve Teknolojileri, Mega Yat Ekipman ve Teknolojileri, Gemi Geri Dönüşümü, Offshore ve Enerji, Gemi Donatım ve Malzemeleri, Denizcilik Savunma Sanayi, Kumanyacılık, Can Güvenliği ve Ekipmanları firmaları, Eğitim Kurumları, ilgili dernek, birlik, kurum, kuruluşları ve medyayı 13. kez bir araya getiriyor.

İLK DEFA EKONOMİ İDARESİNE DENİZCİLİĞİ ANLATABİLDİK

Exposhipping Europort İstanbul 13. Uluslararası Denizcilik Fuarı'na katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan POYRAZ yaptığı açılış konuşmasında "Denizciliği strateji olarak gören bir devletin yapması gerekenin, onun bireylerini, oyuncularını, şirketlerini karşısında değil yanında görmek olduğunu belirtti. 

"Son 6 ayda Bakanımız Lütfü Elvan ve bugünkü Bakanımız Feridun Bilgin'in çok önemli katkılarıyla ilk defa ekonomi idaresine denizciliği anlatabilme başarısını gösterdik" diyen Poyraz, iki önemli karar aldıklarını söyledi. Poyraz, bu kapsamda devletin ilk defa Akdeniz'deki gücünü elinden bırakmaması gerektiğini gösteren bir yaklaşım ve bütün siyasi partilerin Meclis'teki onayıyla koster filosuna ilk kez hurda teşviği çıkarabildiklerini aktardı.

Konuşmasında "Uluslararası denizcilik marketinde önemli bir alıcıyız. Hedeflerimizde gemi ana makinası ve yardımcı makinaları üretmek var. Dün Eskişehir fabrikamızdaydık. Orada hakikaten herşeyiyle bize ait motorumuz var, onları geliştirmeye çalışıyoruz." diyen Poyraz, "Dolayısıyla millileşme de bizim için çok önemli. Hedefimiz yüzde 80'den az olmayan bir yerli katkıdır artık. Savunma sanayimiz bu konuda önemli adımlar attı. Bunun analitik hesaplarını yaptık. Navlun açığımız ne kadar, GSYH'ye, bütçe açığına etkimizi değerlendirdikten sonra bu farkındalık oluşturuldu. Ekonomi yönetiminin, deniz ticaretine yönelik 80'li ve 90'lı yıllardaki olumsuz intibası artık ortadan kalkmıştır diye düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

BAKAN ELVAN "DAHA DA GELİŞTİRMEMİZ LAZIM" DEMİŞTİ 

Geçen yıl sonunda GİSBİR'in ev sahiplinde gerçekleştirilen STK toplantısına katılan ve gemi motoru üretimi için TÜLOMSAŞ'ın üretime kısmen başladığını ifade eden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi ELVAN, "Bunu daha da geliştirmemiz lazım" değerlendirmesinde bulunarak Eskişehir'de bulunan Türkiye Motor ve Lokomotif Sanayi A.Ş.'nin gemi motoru konusunda geliştirilmesi gerektiğini ifade etmişti.

TÜLOMSAŞ'ta üretilen motorların belli düzenlemelerle gemilerde de kullanılabileceği fikri ilk olarak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nda çalışan Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi Fatih YILMAZ tarafından Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Gemi ve Deniz Teknolojisi Dergisi Ekim 2009/182. sayısında yayımladığı "Gemi Motoru İmalatında TÜLOMSAŞ Potansiyeli" makalesi ile gündemine gelmiş ve denizcilik sektöründe geniş yankı uyandırmıştı. Akabinde ise TCDD tarafından Van Gölü’nde inşa ettirilen 2 adet feribotta kullanılmak üzere TÜLOMSAŞ üretimi motorların kullanılması için 2012 yılında sözleşme imzalanmıştı.

Son günlerde denizcilik sektörünün en önemli gündem maddelerinden biri olan Koster Filosunun Yenilenmesi projesi ile tekrar gündeme gelen kosterlerde yerli gemi makine kullanılması hakkında sektör temsilcilerinden önemli açıklamalar geldi.  

SEKTÖR: "YERLİ MOTOR ÜRETMEYE HAZIRIZ"

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Salih Zeki ÇAKIR'ın bir röportajda sorulan soruya karşılık "Pendik Motor Fabrikası özelleşirse talip oluruz" açıklaması ve Gemi Sanayicileri Derneği (GESAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya GÖKALP'in basına yansıyan "Hedefimiz Pendik Tersanesi’ndeki Sulzer Motor Fabrikası gibi bir motor fabrikası. Onun da görüşmelerine başlayacağız. Milli Savunma Bakanımıza bu talebimizi ilettik. Kendi motorumuzu üretmek istiyoruz.” açıklamaları sektörde hareketlilik meydana getirdi. 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca iyi bir planlama yapılarak sektördeki bu sinerjinin boşa harcanmaması ve yerli makine üretimi hayalinin gerçekleştirilmesine yönelik beklenti artmış durumda. Hurda teşviki ile yenilenmesi öngörülen Kosterlerin yardımcı dizellerinin Tülomsaş'tan alınabileceği ancak ana makine üretimi için mutlaka 1999 depreminde Gölcük Tersanesi'nin hasar gördüğü gerekçesiyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda devredildikten sonra üretimi durdurulan Pendik Sulzer Motor Fabrikası'nın yeniden aktif hale getirilmesi gerektiği belirtiliyor.

KALKAVAN: "MALZEMELERİN CİDDİ KISMI DIŞARIDAN GELİYOR"

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da 6 yıldır süregelen ve sektörü etkileyen büyük krizin altında çok ciddi bir kabuk değiştirme safhasında olduklarına dikkati çekti.

Devletin ilk defa oyuna dahil olmayı kabul ettiğine ve son 6 ayda iki önemli karar alındığına dikkat çeken Kalkavan "Sektör kendi kuralları içinde mücadele etme mecburiyetinde bırakılmıştı. Avrupa'da bu sektör için yapılanlar çok farklı. Orada çok ciddi gelişmeler oluyor. Bu ülkede bu sektör, çok daha iyi yerlere, ülkenin genç nüfusuyla gidecek. Bunu görüp bizimle ciddi işbirliklerine giren Norveç'i tebrik ediyorum. Para ve know how onlarda ama istek ve işgücü bizde. Dolayısıyla onlarla işbirliğimiz büyüyerek devam edecek. Ben Hollanda'yı da oyuna katılmaya davet diyorum. Burada geleceği kurmaya çalışıyoruz. Biz onlarla rakip değiliz, çok güzel ortaklıklar yapacağız."

Kalkavan, gemiyi dünyanın en gelişmiş ülkelerine satabilecek kabiliyete ulaştıklarını belirterek, malzemelerin ciddi kısmının dışarıdan geldiğini ancak bunun da zamanla değişeceğini söyledi.

Editör: TE Bilişim